Ajalooline traditsioon: Türi.

Suusõnaline traditsioon - Haridusline olukord Türi kihelkonna koolides - Türi kihelkonna koolide ajalugu - Kolu algkooli ajalugu

Esimeseks õpetajaks Kolus oli keegi talumees. Sel ajal õpiti kirjutamist liivalaudadel puupulkadega.
EKLA, f 199, m 39, 134 (III-8) < Pilistvere khk., Laimetsa ms. < Vändra khk., Käru ms. - Linda Tamman < Liisa Schuting, s. 1837 (1929)

Kool asutati 1875. aastal mõisa omaniku Ed. von Middendorffi poolt. Põhjus oli järgmine: mõis ei tahtnud küütida lapsi Änari kooli. Esimeseks õpetajaks oli Hans Bach, Kuuda seminari haridusega, kes pidas ametit kuni 1880. aastani. Kool kuulus mõisale, kus käisid aga ka valla lapsed, kuid selle eest pidi vald kooli kütte välja vedama metsast. 1880.-1887. aastani oli õpetajaks Hans Jankovits, Türi kihelkonna kooli haridusega. 1880. aastal põles koolimaja ära ühes inventaariga ja kool asus pool aastat ühes talus. 1881. aastal asus kool uude majja, kuhu jäi venestusajani, mil mõisnik ei tahtnud enam kooli üleval pidada ja lapsed hakkasid jälle koolis käima Änaris ja Lokutal.
Bachi ajal tarvitati õpperaamatuist Malmi "Laulud ja Lood" ja vene keele õpetuse raamatust Niggoli oma. Kool kestis 15. oktoobrist 1. aprillini, kuna 1. oktoobrist kuni 15. oktoobrini käisid koolis kordajad lapsed, samuti 1. aprillist kuni 15. aprillini.
1919. aastal avati uuesti kool Kolu mõisavalitseja majas 2 klassi ja 1 õpetajaga. Õpetajaks valiti Linda Peters. Mõisa härrastemajja asus kool 1920. aastal, ehkki selle vastu olid lastevanemad. Samal aastal muudeti kool 3-klassiliseks ja järgmisel aastal 4 klassiliseks. 1921. aastal valiti juhatajaks Johannes Tomson. 1925. aastal muudeti kool 6-klassiliseks ja valiti tunniandjana juurde Linda Tomson. Koolil on kasutada normaaltalu ühes mõisa viljapuuaiaga.
EKLA, f 199, m 39, 134/6 (III-8) < Türi khk. - Linda Tamman < Kolu kooli kroonikast (1929)