Ajalooline traditsioon: Tori.

Suusõnaline traditsioon - Härkamisaeg

Härkamisajal on Toris rohkem Janseni poole hoitud, Jakobsoni peeti enam märatsejaks.
EKLA, f 200, m 8:4, 156 (III,9) < Tori khk., Viira – Ada Piirak < Martson (1925)

Ka siin on Aleksandri komiteed olnud, kus Aleksandri kooli jaoks raha korjati. Tori vald on õige ruttu soovitava 600 rbl kokku saanud.
EKLA, f 200, m 8:4, 156 (III,9) < Tori khk., Arakaoja t. – Ada Piirak < Peet Tammann, 76 a. (1925)

Härkamisaja tähtsamaks sündmuseks võiks pidada Tori kihelkonna kooli asutamist. (Vaata käesolev aruanne lhk. 35-36) Aleksandri kooli korjanduse ajal kerkis ellu ka see mõte. See pidi seltsi kool olema, pidi valla koolist kõrgem olema.
Tammann – Sikanast ehitas koolimaja valmis. Kihelkond võttis viimati kooli enesele, maksis maja välja.
Esimene ajaleht, mida loeti, oli Pärnu Postimees. Seda loeti aga väga vähe, valla kohta vast ainult 2-3 peres käis leht. Inimesed ei osanud õieti lugeda, polnud ka huvitatudki. Tähtsamad sõnumid käisid suust suhu. Ka mitme pere pääle käis üks leht.
EKLA, f 200, m 8:4, 156/7 (III,9) < Tori khk. – Ada Piirak (1925)

Hiljem, kui Jansen Tartu läks ja Pärnu Postimehe kirjastus nõrgaks jäi, loeti Sakalat.
EKLA, f 200, m 8:4, 157 (III,9) < Tori khk., Aesoo k., Mäelta t. – Ada Piirak < Peet Lekstein, 72 a. (1925)