Ajalooline traditsioon: Tori.

Suusõnaline traditsioon - Näljad, katkud, ikaldusaastad - Põhja sõja aegne katk

Pääle suure sõja olnud katk. Sõja ajal olevat nii palju inimesi surnud, et neid matta pole jõutud, sellest tulnud ka katk.
EKLA, f 200, m 8:4, 70 (III,3) < Tori khk., Mannare k., Soone t. – Ada Piirak < Kadri Jurs, 82 a. (1925)

Kõik inimesed olevat ära surnud, väljaarvatud mõned üksikud. Kui inimene teise inimese jala jälge juhtunud nägema, andnud ta sellele suud ja nutnud ise.
EKLA, f 200, m 8:4, 70 (III,3) < Tori khk., Kõrsa k., Mangu t. – Ada Piirak < Ann Kukk, 75 a. (1925)

Terved külad surnud välja. Kuiaru ja Röövliaugu mets on kõik varesid täis. Siin elanud kord õige palju rahvast, katk ja sõda hävitanud aga kõik ära.
EKLA, f 200, m 8:4, 70 (III,3) < Tori khk., Tammiste v., Metsaküla k., Kajuoja t. – Ada Piirak < Tõnis Oldsen, 75 a. (1925)

Pääle suure katku olevat ainukesed külad olnud – Tohera küla Tohki talu, Levi küla Kuuse talu, Muti küla Pere talu.
EKLA, f 200, m 8:4, 70 (III,3) < Tori khk., Rätsepa t. – Ada Piirak < Jüri Link, 52 a. (1925)

Enne suurt sõda ja katku olnud Mannares suur küla. Kui tuli katk, pannud kõik end surnu riietesse, läinud surnuaiale, kus juba hauad valmis kaevatud. Nuttes seisnud nad seni haua kaldal, kuni sinna sisse kukkunud.
EKLA, f 200, m 8:4, 70/1 (III,3) < Tori khk., Mannare k., Soone t. – Ada Piirak < Kadri Jurs, 82 a. (1925)

Suure katku ajal surnud kõik ära, alguses viidud neid soo laugastesse, viimati pole enam matta jõutud, kõik jäänud maa peale. Viljandi pool olevat üks naisterahvas, Toris üks mees alles jäänud. Tori mees käinud kõik maa läbi, Saaremaal olevat ta ainult nälginud koeri leidnud. Toris saanud see naine ja mees kokku ja hakanud paari. Nad korjanud palju varandust. Rehe all olevat neil nii palju vaske, nagu tuulamata rehe hunik olnud. Neil olevat 3 poega olnud. Ühe nimi olnud Jakob. See tulnud Pärnu, ehitanud siia Jaki kontorid, siis läinud Inglismaale. (See jutt, et ainult 2 inimest ellu jäänud, kes siin paari heitnud ja kellest jälle inimesi siginenud, on siin laialt tuntud.)
EKLA, f 200, m 8:4, 71 (III,3) < Tori khk., Kõrsa k., Uheka t. – Ada Piirak < Julie Alberg, 78 a. (1925)

See katku surm olnud väga järsk, ühe tunniga surnud terve perekond. Kõik maganud, korraga teeb üks – oeh, teine ka – oeh jne ja olnudki surnud. Tammiste Soo Timmermanni talus surnud kõik ära. Pereisa teinud omale ka augu valmis, istunud haua äärele ja oodanud surma.
EKLA, f 200, m 8:4, 71 (III,3) < Tori khk., Tammiste v., Metsaküla k., Kajuoja t. – Ada Piirak < Tõnis Oldsen, 75 a. (1925)