Ajalooline traditsioon: Tori.

Mitmesugu asjalised mälestused - Viljandi kuld Härja lohus

Aesoos Riitaaasal ühes Vene oja käärus, nn Härja lohus, olevat maetud Viljandi linna kuld ja hõbe. See olevat 6-e paari härgega siia toodud. Siin olevat paks tamme mets kasvanud. Keegi pole siin elanud. Arvatud – siit ikka kätte ei saa. Rootsi kaardil olevat see lohk ära tähendet. Vaja aga Rootsi kaart muretseda, siis saab selle varanduse kätte. Õpetaja Offe olevat ikka kantslist ütelnud, kui jutt Rootsi asjade pääle tulnud, et Viljandi linna kuld ja hõbe siin Härja lohus varjus on. Uuetoa talu peremees usub, et see Härja lohk Uuetoa talu maa pääl, just aia taga on.
EKLA, f 200, m 8:4, 19/20 (I,5) < Tori khk., Aesoo k., Uuetoa t. – Ada Piirak < Tõnis Tiide, 60 a. (1925)