Ajalooline traditsioon: Tori.

Hiied ja ohvri kivid - Päästale hiie saar

Päästale hiie saar asub Päästale külas, Altpere talu põldude kohal Pärnu jões. See on madal, rohuga kaetud saar, keset jõge, natuke rohkem jõe parema kalda pool. Pääl kasvab väike paju ja lepa võsastik. Vanasti kasvanud hiie saarel kaunis suured puud, kokku 6-7 tükki. See saar on teistest ümbruses olevatest saartest natuke kõrgem. Ta olevat ikka veest väljas, kuna teised suure vee ajal vee all olevat.
EKLA, f 200, m 8:4, 10 (I,2) < Tori khk. – Ada Piirak (1925)

Siin olnud ka Tõnni asukoht – must oinas ja piima lüpsik. Tõnnile toodud alati esimesest tapetu looma verest, esimesest viljast jne.
EKLA, f 200, m 8:4, 10 (I,2) < Tori khk., Jõesuu t. –Ada Piirak < Jüri Miklistein, 74 a. (1925)

Jõulu talu (Vändras) vana Kai teinud Altpere talus Hiie saarele Tõnnivaka. Vana perenaine toonud siia sügisel ikka I-sest rehest põlletäie vilja, I-sest tapmisest liha, küünlaid jne.
EKLA, f 200, m 8:4, 10 (I,2) < Tori khk., Päästale k., Linaoja t. – Ada Piirak < Jüri Martson, 70 a. (1925)

Alles mõnikümmend aastat tagasi ohverdanud vanad inimesed sinna saare poole. Kui mõnd haiget arstitud, vaadatud Hiie saare poole.
EKLA, f 200, m 8:4, 10/11 (I,2) < Tori khk., Viira – Ada Piirak < Martson (1925)

Saarest natuke eemal, ülespoole jõge vees on ohvri kivi. Kuival ajal tulevat kivi veest välja. Kui mina seda vaatamas käisin, oli suur vesi, kivi pääl oli vett ca 2 jalga. Kivi teisel otsal on auk, nagu vaagen.
EKLA, f 200, m 8:4, 11 (I,2) < Tori khk. – Ada Piirak (1925)

Vanasti käinud siin saarel Eesti maleva koos, löödud must härg maha ja veri ohverdatud siin kivil. Maleva päälik pidanud siin kõnet, piik püsti käes, käskinud olla nagu üks mees. Neiud pannud siin siis noormeestele kindad kätte, salli kaela ning laulnud sõja laule.
EKLA, f 200, m 8:4, 11 (I,2) < Tori khk., Päästale k., Linaoja t. – Ada Piirak < Jüri Martson, 70 a. (1925)