Ajalooline traditsioon: Tarvastu põhjaosa.

Asjalised mälestused - Ajaloolised paigad

Ämmuste külas on Mattoorg, kust alles hiljuti leitud maa seest vanu ehteasju ja rahasid. Mattooruga on seotud hulk vaimude jutte. Vanasti olla olnud see org vargapoiste varjupaigaks.
EKLA, f 200, m 5:6, 3 (I-1) < Tarvastu khk., Ämmuste k. - Linda Uudeküll < Jaan Laosson, 54 a. (1926)

Tarvastu kiriku vastas üle jõe ühe asuniku talumaja juures – vana eestlaste hiiepaik. Selle koha peal veel praegu seisab suur põline mänd.
EKLA, f 200, m 5:6, 3 (I-1) < Tarvastu khk., Tarvastu m. - Linda Uudeküll < Reet Pihlap, 71 a. (1926)

Tarvastu kirikust umbes 2 km kaugusel on Kullamäe org. Sellest orust olla käind läbi vanasti eestlaste salatee. Teed arvatakse tulema kas kiriku või jällegi Tarvastu vana lossi alt, kust jookseb läbi jõgi. Jõe kõrges kaldas on veel praegu ühes kohas näha kaks auku või uuret, mis aja jooksul ikka enam kinni kasvavad. Kui jutustaja poisikene olnd, on need augud veel õige suured olnd. Tema on pugend kunagi sinna sissegi, aga kaugele pole saanud, sest tee oli juba kohati sisse kukkunud.
Siis arvatakse veel, et tee tagapoolt olla hargnenud. Kullamäe orus kasvand vanasti vist suur tammemets, kust siis ka salatee läbi läks. Leitud on jõest ja orust tammepakke, samuti üks vanaaegne kirves. Kullamäe oruga seotud palju tondijutte. Nime saand sellest, et seal on punane või kullakarva liiv.
EKLA, f 200, m 5:6, 3/4 (I-1) < Tarvastu khk., Ämmuste k., Kure t. - Linda Uudeküll < Hans Rennit, 45 a. (1926)

Mõnnaste külas Köösi talu heinamaal on näha veel Peeter I ajal ehitatud kiviteed. On selgesti näha teease – kivid –, mis siis heinamaasse ära kaob.
EKLA, f 200, m 5:6, 4 (I-1) < Tarvastu khk., Mõnnaste k. - Linda Uudeküll < Ado Kadaja, 73 a. (1926)