Ajalooline traditsioon: Tarvastu lunaosa.

Suusõnaline traditsioon - 1905. aasta

1905. a meil inimesi ei püütud. Härra keelas Siversil meie valda tulemast. Rahvas käis küll ka paar korda vallamajas, et omavalitsust nõuda; kuid üldiselt oli meie rahvas ootaval seisukohal – mis teised teevad.
EKLA, f 199, m 21, 113 (III-8) < Tarvastu khk., Uue-Suislepi v., Sälgo t. – Elmar Anton < Laats, 66 a. (1926)

1905. a midagi iseäralikku meie pool ei sündinud. Toodi kord üks kiri, ei tea mis sääl lugeda oli, taheti, et ma sinna nime alla kirjutaks. Mina ei kirjutanud alla, et see nagu riigi vastane ja... Mina tahtsin kirja teise tallu viia ja ütelda, et meie ei kirjutanud alla sellele kirjale, et meie mehi polnud kodus, aga kohe parasjagu tuli urätnik [urjadnik], kui ma juba riides olin. Tema võttis minult siis kirja. Meile ei tehtud midagi, tooja nimi kirjutati üles.
Üks mees käis ka kord, ütles, et raputame ahelad, aga meie ei tahtnud, nagu teadsime, et see halb on. Tapmised keelas härra ära.
EKLA, f 199, m 21, 113/4 (III-8) < Tarvastu khk., Vana-Suislepi v., Saadre t. – Elmar Anton < Liis Põder, 62 a. (1926)

1905. a võeti Kõva Kaigas kinni ja viidi Viljandisse. Sai 200 jutti. Piluski Kaigasel oli perse nii paistetatud, et muidu ei saanud magada, kui pidi kinni hoidma.
EKLA, f 199, m 21, 114 (III-8) < Tarvastu khk., Vana-Suislepi v., V. Roosi t. – Elmar Anton < Johan Liiv, 68 a. (1926)

Kaks meest lasti maha, üks oli Tarvastu Mustlaselt Johan Smidt, taluperemehe veli – ja Mats Ree – elas mõisa ümbruses. Mahalaskmine oli üks iseäralik kommet, mida ei saa seletada. Need kaks polnud kummagi poliitikamehed, vaid olid natukene pikanäpumehed. Tännassilmast toodi Tarvastu surnuaia ääre 3–4 inimestm, mis maha lasti. Tarvastu mehi viidi jälle Tännassilma mahalaskmiseks.
EKLA, f 199, m 21, 114/5 (III-8) < Tarvastu khk., Tarvastu v., Nuki t. – Elmar Anton < Jaak Purk, 80 a. (1926)

1905. a oli meie pool kaunis vaga. Tuhalaane vene köster Saabas oli meie pool selle voolu juht. Ta pidas mõne rongikäigu ja kõne. Vallaametnikud ei käinud pääle, sellepärast siinpool surmajuhtumisi polnud. Saabast otsiti küll tol korral taga, aga ta sai ennast Viljandis praosti juures kõrval hoida.
Saabas elab praegu Tallinnas.
EKLA, f 199, m 21, 115 (III-8) < Tarvastu khk., Tuhalaane v., Anikatsi – Elmar Anton < Johan Ots, 56 a. (1926)