Ajalooline traditsioon: Tarvastu lunaosa.

Arhiivid - Tuhalaane valla arhiivi ajalugu ja seisukord

Kohalik vallakirjutaja ei teadnud, samuti kui eelpoolgi juba tähendatud, arhiivi ajaloost midagi jutustada. Olla vist, samuti kui eelpoolgi kirjeldatud, mõned tähtsuseta paberid sõja aegu kaotsi läinud. Raamatud aga, mis ajalooliselt tähtsad, on kõik alles.
Tuhalaane valla arhiivis on ka Pahuvere valla kohtu ja volikogu endised protokollid. Ühised volikogu protokollid algavad 1868. a ning on nimestiku järele kuni 1919. a. Kohtu protokollid algavad hiljem.
Nimekirja järele seisab arhiiv 465 numbrist koos. Nimekiri on kuni 1920. a paberite kohta.
Siinjuures pean ütlema, et võimatu on siit arhiivist midagi välja otsida. Nimekirjas on küll raamatud ja kirjakogud numereeritud, kuid kappides ja kastides on nad niivõrd segi, kui iganes võib olla. Ma raisasin Tuhalaane valla arhiivi sorimiseks ehk nn uurimiseks pea kõige rohkem aega, teiste arhiividega võrreldes, kuid kõige vähem materjali leidsin neist. Palju aega läheb juba otsimise pääle, enne kui juhtumisi vastava akti kätte leiad. Arhiiv asub enamasti kappides, kuid et neid vähe, on muist raamatuid ja dokumente kusagile vana kaubakastide sisse asetatud, nii et otsimise korral tõsta terve kast tühjaks. Sarnase seisukorra pärast jäigi minul mõni raamat kätte saamata, millest ma midagi tahtsin otsida. Ma soovitasin neil ruumipuudusel arhiivi ära saata, kuid nemad ütlesid, et pole tulnud maakonnast vastavaid ettekirjutusi, nii et ei või. Peab ütlema, et sarnases arhiivis on tõesti võimatu töötada. Mõne küsimuse lahendamiseks võib sääl raisata mitu päeva, enne kui tarvismineva akti leiad. Ja tõesti on sääl ruum kitsas, nii et arhiivi ära saatmine oleks väga tarvilik. Muidu vastuvõtmine ning vastutulek kirjutaja ja iseäranis abikirjutaja poolt on hää. Arhiivinimestik on osalt venekeelne, osalt eestikeelne.
EKLA, f 199, m 21, 46/8 (II-3a) < Tarvastu khk. – Elmar Anton (1926)