Ajalooline traditsioon: Tarvastu lunaosa.

Arhiivid - Uue-Suislepi valla arhiivi ajalugu

Nagu eelpool tähendasin, ei tea praegused vallakirjutajad arhiivi ajaloost suuremat midagi. Võivad jutustada ainult kõige ligemat minevikku. Uue-Suislepi praegune vallakirjutaja jutustas minule arhiivi minevikust järgmist: sõja ajal, st Eesti sõja ajal on mõned kirjad kaotsi läinud. Kaotsi on läinud ka vanad kubermangu teatajad. Kuulujutu järele olla omaaegne vallakirjutaja kubermangu teatajad pakkimise paberiks tarvitanud.
Nimestik seisab koos 236 numbrist. 1843.–1915. a. Hilisemad on praegu korralduse all. Nimestik on venekeelne. Volikogu protokollid algavad samast aastast, millest ma kirjeldama olen hakanud, st 1867. Kohtu protokollid jne on vist Vana-Suislepiga ühised ja on vist Vana-Suislepi arhiivis.
Arhiiv asub praegu vallamajas puust kappides jne, kuna kirjad, mis vähema tähtsusega kapi pääl jne asuvad. Arhiiv on võrdlemisi rahuldavas seisukorras praegu. Üldse polegi ju teda raske korras hoida, sest on ju see võrdlemisi väikene arhiiv. Kohalik kirjutaja nõudis ka muuseas minult vastavat luba arhiivi uurimiseks.
EKLA, f 199, m 21, 31/2 (II-1a) < Tarvastu khk. – Elmar Anton (1926)