Ajalooline traditsioon: Tarvastu lunaosa.

Asjalised mälestused - Tarvastu mõisa kivirist

Tarvastu mõisa maa sees, praeguse asuniku Jõhviku krundi sees on ka samasugune kivi ristidega. Selle kohta jutustas minule Jaan Purk järgmist:
Jõhviku krundi sees on üks kivi ristiga. See kivi olevat Rootsi sõja aegne. Moonamehed olid ta kord mõisa viinud. Valitseja olla selle pääle väga pahaseks saanud ning ütelnud: „Silmapilk olgu see kivi tagasi viidud, see on ühe endise sõja kindrali matusekivi.”
Rahvas räägib, et sellel kohal on kohanud kaks pulma ning mille võistluse tagajärjed on maetud kohale, kus asub praegu see rist.
Mõned arvavad, et need on vana kabeli asemed.
EKLA, f 199, m 21, 14 (I-3) < Tarvastu khk., Tarvastu v., Nuki t. – Elmar Anton < Jaan Purk, 80 a. (1926)