Ajalooline traditsioon: Tarvastu lunaosa.

Asjalised mälestused - Tuhalaanes olevad kiviristid ja ümbrus

Kärstna mõisast maanteed Viljandi poole, nii umbes 3–4 kilomeetrit on nn Anikatsi mõis (karjam[õis]). Sellest teed mööda edasi Viljandi poole ½-1 kilomeetert on kolm kiviristi. Üks kivi on 150–300 sammu kahest kivist Kärstna pool, mille kohta jutud on mitmesugused.
EKLA, f 199, m 21, 11/2 (I-3) < Tarvastu khk. – Elmar Anton (1926)

Nende kiviristide ja kogu selle ümbruse kohta jutustas mulle Johan Ots järgmist: Anikatsi mõisa rehe taga, umbes 150–200 sammu Viljandi poole nurme sees on kõrgem ja kividega täidetud koht, mis on olnud Rootsi sõja aegu suurtükke ehk nn patarei kohaks. Sellest samapalju maad edasi Piiskopi talu poole on just tee ääres mäekünkal üks kivi kahe ehk kolme ristiga.
Vanarahvas räägib sellest kivist mitmesuguseid jutte. Mõni räägib, et see on mõne sõjas langenud kindrali matusekoht; mõni räägib aga, et sellel kohal on vanast kokku juhtunud kaks pulma vastakusi ning siin on tapetud endise kombe võistlusel mõlemaist pulmist peigmehed, kellede mälestuseks on püstitatud sinna kivi ristiga.
Kolmas jutt käib järgmiselt: praeguses Piiskopi talus on olnud vanast piiskop. Temal on olnud üks ilus tütar ning sellele on soovinud ta rikkaid kosilasi. Olla käinud ka mitmed, kuid piiskop tapnud rikka kosilase ning omanud sellel teel kosilase varanduse. Sarnaseid rikkaid kosilasi käinud kolm ning piiskop tapnud nemad kõik ära ja oma[nda]nud nii palju varandust. Surnukehad matnud ta kõik tee ääre ning vist pärast olla püstitatud sinna kivi kolme ristiga.
Keskmise jutu kohta olen omanud rahva seast kõige rohkem andmeid.
Mainitud kivist teed mööda edasi minnes jutustab Johan Ots edasi, leiad umbes 200–300 sammu Viljandi pool pahemat kätt just tee ääres kaks kivi ristidega. Need on vana Rootsi sõja mälestused. Nende kivide ümbrusest on leitud ka vanu rahasid ja inimese luid. Üldse, kogu sellest ümbrusest on leitud vanu rahasid ja mitmesuguseid sõjariistu.
EKLA, f 199, m 21, 12/3 (I-3) < Tarvastu khk., Tuhlaane v., Anikatsi – Elmar Anton < Johan Ots, 56 a. (1926)

Anikatsist tulla Viljandi poole peab olema vanarahva jutu järele üks härjavaotäis sõjariistu. On ka osalt mõned leitud, kuid seda vaokohta ei tea veel keegi. Kalmistult on leitud kivist suurtükikuul.
EKLA, f 199, m 21, 13 (I-3) < Tarvastu khk., Tuhlaane v., Kullesse t. – Elmar Anton < Adu Kütt, 63 a. (1926)

Isiklikult sain juhtumisi ühe vana mehega tee pääl kokku. See ütles, et tema on leidnud poisikesepõlves samalt kohalt, kus need kivid on, hõberaha. Viljandis olla ta apteegis seda apteegi omanikule näidanud ning see ostnud selle temalt 8 rubla eest ära. Kui ta oli küsinud, et mis raha see on, vastanud apteeker: „See on Poola raha.” Raha oli olnud hõbedast. Kõiki neid kohti käisin isiklikult ise vaatamas ning leidsin nad seisukohti poolest samasuguses vahekorras olevat, nagu seda jutustaja kirjeldas. Sääl, kus kaks risti, on künkal väikene vaher ja kuusk. Teeäärsemal kivil on kaks risti. Ülemine rist tuletab meele praeguseid vabadusriste, mille otsad on laiemad, kuna keskelt kitsam. Alumine rist on lihtne ja üheülbaline. Mõlemad ristid on raiutud kivisse. Tagumisel on vist kaks rida riste kivisse raiutud.
See küngas ristidega asub vist Kullesse maa sees.
EKLA, f 199, m 21, 13/4 (I-3) < Tarvastu khk. – Elmar Anton (1926)