Ajalooline traditsioon: Peetri.

Mõisad ja härrastemajad - Kodasema mõis

Kodasema mõis, saksa ja vene keeles Koddasem, mõisamaa üldsuurus 751 [tessatini] 1878 [ruutsülda]. Mõis kuulub pärandusena Christoph-Moritz-Eduard-Eugen, Eduard-Mortiz-Kaspar-Friedrich von Engelhardt, Lucie-Meeri-Julie-Anna Bagge-of-Bo ja Anna-Marie-Barbara-Dorotheo von Neffile. Pärandus kinnitatud 9. XI 1915. a. Need samad omanikud omasid veel Koeru kihelkonna Väinjärve mõisa.
(Need andmed on võetud Esna v[alla] arh[iivi] maaomanduse kaardi järele.)
EKLA, f 200, m 11:1, 34 < Peetri khk. – Rudolf Stokeby (1929)

Härrased ise mõisas ei elanud. Asja juhtis kohapeal ainult valitseja ja vahest mõni pärandaja vanapreili.
EKLA, f 200, m 11:1, 34 < Peetri khk., Kodasema m. < Öötla – Rudolf Stokeby < Tõnu Tiklat, 74 a. (1929)

Härrastemaja on igivana ühekordne puulogu, sees telliskivivoodriga. Praegu elavad sees riigirentnikud ja üürilisena metsapraaker.
EKLA, f 200, m 11:1, 35 < Peetri khk. – Rudolf Stokeby (1929)

Kodasema nimi olevat tuletatud varem mõisa põllul asunud Koda külast, mille mõis lammutas ja põllud ära võttis. Lammutamine sündinud igivanal ajal, ca 60 a. eest tulnud künniga küla ahervarte kohalt välja kiviprahti.
EKLA, f 200, m 11:1, 35 < Peetri khk., Kodasema m. < Öötla – Rudolf Stokeby < Tõnu Tiklat, 74 a. (1929)

Lammutatud talusid veel teatakse nimetada Luika, Erla, Sepamardi, Reinu jt. Viimasest talust ära aetud peremees ehitanud pärast mõisates viinavabrikuid.
Praegu on mõisamaad jagatud rahvale.