Asjalised mälestused - Purdi mõis

Purdi mõisas asunud vanasti nunnaklooster. Maja all asuvad kongid olnud nunnade elukohad. Kloostriehitus on ainult maja keskosa. Otsad on ehitatud hiljemini. Üks mõisa (praegune) hobuste tall olnud kloostri kirik.
Praegu Purdi mõisnike surnuaias (eraaed Anna üldsurnuaia ligidal) olev kabel olnud nunnade matmispaik, kuhu on nunnad pandud puusärkidega maa sisse ja kabeli sisse pääle maa. Ka üks endine mõisa omanik Bunter (major) on maetud kabeli sisse – tal olla veesaapad ajalas, jalad harukordselt väikesed. Laibad olla kõik balsameerimata, kõdund.
Vähe aga tagasi olnud käik kabeli lahti, kuid nüüd on see suletud, sest liig palju käidud sees surnuid sorimas, toodud välja isegi üksikuid kõdunud kehaosi.
EKLA, f 199, m 44, 35 (II-D) < Paide-Anna khk., Mäo lstk. < Mäo m. - Hilda Kõrge < Aleksandra Grünewald, 62 a. (1930)

Purdi mõisa ehitamise ajal saanud liiv otsa, siis on aetud kõik valla naised liiva kandma. Liiv kantud 7–8 kilomeetri kauguselt soos asuvalt Matsimäelt põlledega, sest hobustega pole sinna saanud. Lähemat selle üle jutustaja ei tea.
EKLA, f 199, m 44, 35 (II-D) < Paide-Anna khk., Pikaküla as. < Pikaküla m. - Hilda Kõrge < Mart Treial, 65 a. (1930)

Purdi mõisa kloostriks olemise ajal on 3–4 tütarlast keldri müüritud. Seda tehtud ei tea mis otstarbel, karistuse, mingi usukombe või muul põhjusel. Tütarlapsed olnud vist nunnad.
EKLA, f 199, m 44, 36 (II-D) < Paide-Anna khk., Purdi as. < Kose - Hilda Kõrge < Liisa Laufer, 55 a. (1930)