Ajalooline traditsioon: Kuusalu.

Suusõnaline traditsioon - Sõjad

Põhjasõja ajal tuli maale uusi elanikke. Vanad olid pea kõik maha tapetud. Inimesi oli nii vähe, et suurt põldu tuli kahekesi lõigata.
EKLA f 200, m 16:1, 22 (III-2) < Kuusalu khk., Kolga v., Uuri k., Sepaveski t. – Leida Rebane < Ann Tomingas, 91 a. (1930)

Jutustaja ema on rääkinud, et enne suurt sõda olnud terve maa rootslaste käes. Suurt lahingute ja võitluste järgi saand aga lõpuks siin peremeesteks venelased.
EKLA f 200, m 16:1, 22 (III-2) < Kuusalu khk., Kolga v., Pudisoo k., Laane t. – Leida Rebane < Jakob Mets, 50 a. (1930)

Rootsi sõja ajal võtsid rootslased Narva linna ära. Neid juhatas Kaarel, kes ise oli alati kõige ees. Harilikud tinakuulid tema pääle ei hakkand, vaid jäid põue peatama. Viimaks lasti teda vaenlaste poolt hõbekuuliga, mis ta ka tappis. Siiski ei kukkunud Kaarel kohe maha, vaid ratsutas kaua veel hobuse seljas.
EKLA f 200, m 16:1, 22 (III-2) < Kuusalu khk., Kolga v., Kiiu-Aabla k., Toomari t. – Leida Rebane < Mart Silberberg, 84 a. (1930)

Rootsi sõja ajal on meestel seljast nülitud rihmu ja naised löödud rindu pidi puude külge.
EKLA f 200, m 16:1, 22/3 (III-2) < Kuusalu khk., Kolga v., Juminda k., Sikumäe t. – Leida Rebane < Joost Kalmholm, 73 a. (1930)

Rootsi sõja ajal on hulk rahvast maha tapetud. Albu Duglas [Douglas] käis siis Kolgas Stenbocki rahvast tapmas. Inimesed põgenend tema eest ära ja eland siis Hara ja Muuksi sois.
EKLA f 200, m 16:1, 23 (III-2) < Kuusalu khk., Kolga v., Tapurla k., Kännu t. – Leida Rebane < Mai Kravtsov, 85 a. (1930)

Kunagi sõja ajal tapetud terve küla ära. Kust elanikud uuesti tulid, pole teada. Sõja ajal olid inimesed peidus põõsastes ja sois. Siis tulid sõjamehed hobustega külla. Naised tapeti maha, lapsekätkid keerati kummuli. Teele ette jäävad lapsed tallati hobuste kapjadega.
Sõdu peeti ka mereröövlitega. Harilikult põgeneti nende eest seks kaevatud koobastesse. Röövlid läksid aga ka sinna järgi, kui ainult kuulsid koera haukumist või laste nuttu.
EKLA f 200, m 16:1, 23 (III-2) < Kuusalu khk., Kõnnu v., Pärispea k., Lemeti t. – Leida Rebane < Anna Uutmann, 70 a. (1930)

Prantsus sõja ajal olevat taevas sõdinud kaks tulist väge. Jutustaja isa olevat seda ise näind.
EKLA f 200, m 16:1, 23/4 (III-2) < Kuusalu khk., Kolga v., Tapurla k., Kännu t. – Leida Rebane < Mai Kravtsov, 85 a. (1930)

Krimmi sõja ajal käisid inglased oma laevadega Soome lahes. Inglaste kohta lauldi:
Inglisman on väga vaene,
Kuningas on nendel naene.
Hulgub siin ja hulgub seal.
Hulgub meil mere peal.
EKLA f 200, m 16:1, 24 (III-2) < Kuusalu khk., Kolga v., Kahala k., Väljaotsa t. – Leida Rebane < Jaakob Kiiberg, 90 a. (1930)