Ajalooline traditsioon: Koeru.

Suusõnaline traditsioon - Rahva majanduslik elu - Teoorjus - Põgenemine

Teomeeste põgenemist mõisast tulnud sageli ette. Kuigi mõisnikud olnud igal pool võimul ja võtnud põgeneja esimesel juhusel kinni ning pääsmise lootusi pole olnud kuigi palju, põgenetud siiski, kas karistuse kartusel või mõnel muul põhjusel.
Vao mõisas tulnud teomeeste põgenemisi sagedasti ette. Harilikult jookstud metsa pelgu. Talvel elanud põgenejad heinaküünides. Mõnel võtnud külm jalad ära, alles siis saadud metsast kätte. Üks poiss põgenenud metsa ja elanud seal 11 a.; viimaks tulnud välja leeriajaks (Vanker). Väinjärves jäänud teopoiss hobuseid puhates magama. Kubjas juhtund seda nägema ja hakkanud poissi peksma. Poiss jooksnud metsa ja elanud seal 3 nädalat (Stärk).
EKLA, f 199, m 40, 62 (III-4b) < Koeru khk. – Linda Vilmre (1929)