Ajalooline traditsioon: Koeru.

Suusõnaline traditsioon - Rahva majanduslik elu - Teoorjus - Maksud

Peale mõisaorjuse lasusid talupojal veel mitmesugused maksud: mõisamaksud, kirikumaksud, kohtumaksud, teemaksud jne.
Keskmine talu pidand viima mõisa 1 koti, 1 lamba 1 kana, 0,5 tsetv. rukk[e]id, 0,5 tsetv. otre, kaeru. (Matiisen).
Kapu mõisa pidanud peremehed viima maksudeks 4 naela linu, 1 lamba, 1 koti, 1 loomalõa, peale selle veel 5 tsetv. rukk[e]id, 5 tsetv. otre ja kaeru (Ann Holm).
Nõmmkülas pidanud iga koht maksma järgmiseid makse: 1) teesillutamise maksu; 2) jaamamaksu: 52 karnitsat kaeru ja 17 leisikat heinu; 3) kirikumaksudeks pidi viidama 31 toopi rukkid, 31 toopi otre, 24 toopi kaeru, 2 koormat puid, 2 naela linu, 2 kana, 1 hobuse päev, 2 teevoori päeva. Köstrile pidid maksma 10 toopi rukk[e]id, 10 toopi otre ja 1 nael linu (Otto Kurg).
Kapus pidanud talumehed viima mõisa isegi teatud arvu vihte ja luude (Pajopuu).
EKLA, f 199, m 40, 58/9 (III-4b) < Koeru khk. – Linda Vilmre (1929)