Ajalooline traditsioon: Koeru.

Asjalised mälestused - Mõisad Koeru kihelkonnas - Väinjärve mõis

Rahva teadete järgi olnud mõisa omanikkudeks kauemat aega Baranoffid, kelledele kuulusid veel Ramma ja Vahu mõisad. Hiljem kinkind Baranoff mõisa Engelhardtile. 1921. a. võõrandati mõis. Kuid mõisaomaniku pärijad – välismaalased – tahavad mõisa kätte saada. Hooldajaks on praegu vald.
Väinjärve mõisa maja on ehitatud umbes 80 a. tagasi, klassitsismi taotlevas stiilis. Maja on kahekordne, kivist ja krohvitud. Ukse kohal on Baranoffide vapp: jäär, üleval kroon ja all mõõk ning oda risti. Mõisas asub praegu Väinjärve 6-kl. algkool, õpetajate korterid ja veel ühe eraisiku eluruumid.
EKLA, f 199, m 40, 21 (I-7) < Koeru khk. – Linda Vilmre (1929)