Ajalooline traditsioon: Koeru.

Asjalised mälestused - Mõisad Koeru kihelkonnas - Aruküla mõis

Aruküla mõis on kuulund varem Ärvita omanikule Straszburgile, siis Lodele, hiljem Knorringile, kellele kuulusid samal ajal ka Udeva, Norra ja Ärvita mõisad. 1820. a. ostis kindraladjudant Karl Vilhelm krahv Toll mõisa Knorringilt. Karl Wilhelm Tollile järgnes krahv Nikolai Toll ja sellele Eugen Toll. Viimase ajal võõrandati mõis ja jagati asunikkudele. Krahv Tollile jäeti mõisa südamest normaaltalu. Praegu on Koeru algkooli kasutada peale maja mõisa park ja aed.
Aruküla mõisa herrastemaja on üks huvitavamaist ja paremini alalhoidunuist Koeru kihelkonnas. Maja on kahekordne paekivist ehitis klassitsistlises stiilis. Praegu on maja võrdlemisi korras, kuid paar aastat tagasi on katus lasknud läbi. Väljaspool pudeneb krohv ja ornamendid on osalt kõdunend. Mõisa majas asub Koeru 6-kl. algkool. Maja on muinsuskaitse all.
EKLA, f 199, m 40, 14/5 (I-7) < Koeru khk. – Linda Vilmre (1929)