Ajalooline traditsioon: Koeru.

Asjalised mälestused - Pelgupaigad

Preedi mõisa taga olla nn Kanamatsi raba. Seal olnud vanasti sõdade ajal inimesed peidus. Soo keskel olla suur saar, täis künkaid ning auke. Sinna saarele läinudki inimesed ühes oma varandusega peitu. Läbi soo viivat saarele salajane tee, mida võõrad ei oskavat kasutada (Piilov).
Udeva Valila külas on Hansu ja Raasiku talu heinamaadel metsa keskel piklik, umbes 300x15 meetrit mägi, nn Keldrimägi. See olnud vanasti sõjaaegadel rahva varanduse peitmise koht. Sinna alla maetud palju kulda ja väärtasju (Jüri Eltermann).
Norra mõisa maal on nn Kaiemägi. Seal olla suured augud ja koopad. Sõdade ajal olnud inimesed seal peidus. Kord olnud peidusolejate hulgas keegi Kai ja Mai. Peale sõda katk ajanud inimesi taga ja karjund mäe juures: „Kaie, Maie, tulge välja!“ (Vanker)
Väinjärve vallas, Merja külast mõni km ida poole on metsade, rabade ja soode keskel Puna ja Aavassaare talud. Kuna nimetatud talud kujutavad kindlat pinda keset soid, arvab rahvas siin olnud muistsete sõdade ajal pelgupaigad (Ann Pahk).
Haavasaare ja Puna talud olevatki tekkind nii, et sõja ajal pelgu põgenud rahvas jäänudki metsa elama.
Norra mõisa krundis on nn Määramägi. Seal leiduvad keldrid ja koopad, kus sõja ajal inimesi pelgus olnud (Jakovits).
EKLA, f 199, m 40, 10/2 (I-3)< Koeru khk. – Linda Vilmre (1929)