Ajalooline traditsioon: J�rva-Madise.

Suuline traditsioon - Ilmasõda, 1917. a. revolutsioon ja okupatsiooni aeg

Ilmasõtta pidanud kõik minema. Öeldud küll et üksikud pojad jäävat koju, kuid lubadust ei olevat peetud, vaid mobiliseeritud kõik.
EKLA, f 199, m 48, 101 (IV-9) < Järva-Madise khk., Albu v., Madise vndk. – Elfriede Änilane < Leenu Puks, 71 a. (1930)

Jutustajal olnud ka üks poeg, kes sõjateenistusest vabastatud. Kord tulnud aga käsk, et kõik sõtta, jutustaja poeg läinud ka ja saanud lahingus kohe surma.
EKLA, f 199, m 48, 101 (IV-9) < Järva-Madise khk., Albu v., Madise vndk. – Elfriede Änilane < Hans Sommer, 70 a. (1930)

1917. a. olnud Madises täidesaatev nõukogu, mille esimeheks olnud keegi adventist Raukas. Talupidajad hoidnud sellest voolust kõrvale. Aktiivne element olnud just mõisatöölised, kurja ei olevat midagi tehtud, sest nõukogu pidanud päris hästi korda, mõisate varandused kirjutatud ülesse. Albu mõisa all olnud väike lahing enamlaste ja kohalike sakste vahel, mõni enamlane saanud surma. Enamlased peatunud Seidlas, Kaalepis ja Ahulas, kuid mitte kaua, lastud vähe ka suurtükkidega. Üldse olnud Madises 1917. a. kaunis vaikne.
EKLA, f 199, m 48, 101/2 (IV-9) < Järva-Madise khk., Albu v., Albu vallamaja – Elfriede Änilane < Richard Reinvaldt, 50 a. (1930)

Madise köster Ludvig Treude, olles muidu agar Eesti mõtte levitaja ja idee inimene, olnud aga 1917. a. revolutsiooni vastu. Keegi kooliõpetaja Kaalep olnud eriti suur revolutsionäär ja pidanud Albu vallamajas õige tuliseid kõnesid. Käsitöölised ja väikemaapidajad olnud relvastatud. Taluperemehed seisnud aga revolutsiooni vastaste reas ja olnud vähe relvastatud.
Kord pidanud Treude vallamajas revolutsiooni vastast kõnet, siis tahtnud revolutsiooni pooldajad talle kallale minna,, Treude karjunud: „Võtke, verejanulised, siin ma olen!” Üldiselt olnud Madise elanikud enamikus revolutsiooni pooldajad.
EKLA, f 199, m 48, 102 (IV-9) < Järva-Madise khk., Albu v., Peedu k., Navaoja t. – Elfriede Änilane < Hugo Laos, 23 a. (1930)

Okupatsiooniväed ei olevat ka kohapeal midagi erilist teinud, otsitud küll täidesaatva nõukogu liikmeid taga, kuid kätte ei olevat saadud ühtegi.
EKLA, f 199, m 48, 103 (IV-9) < Järva-Madise khk., Albu v., Albu vallamaja – Elfriede Änilane < Richard Reinvaldt, 50 a. (1930)

Saksa sõdurid käinud talust tallu ja kirjutanud kõik varandused üles. Heinad sõdurite hobuste jaoks kästud vedada Seidla mõisa. Toidukraami ja vilja püüdnud inimesed ära peita, et sakslased kõike ära ei saaks viia.
EKLA, f 199, m 48, 103 (IV-9) < Järva-Madise khk., Albu v., Neitla k., Käsperi t. – Elfriede Änilane < Ann Sae, 64 a. (1930)

Vabadus olnud aga piiratud. Ükski peremees ei olevat tohtinud muidu veskile minna, kui pidanud saksa komandandilt loa võtma. Mölder ei olevat tohtinud muidu jahvatada, kui peremees loa ette näidanud.
EKLA, f 199, m 48, 103 (IV-9) < Järva-Madise khk., Albu v., Madise vndk. – Elfriede Änilane < Hans Sommer, 70 a. (1930)