Ajalooline traditsioon: J�rva-Madise.

Suuline traditsioon - Ärkamisaeg ja venestusaeg

Ärkamisaeg kui niisugune ei olevat Madises kuigi suures ulatuses oma mõju avaldanud. Aleksandrikooli mõttest saadud küllalt aru ja toetatud seda ka jõudumööda, kuid üldrahvuslike ürituste ettevõtjaina olnud inimesed – vähemalt ärkamisaja kahel esimesel kümnendil – küllaltki loiud. Ei olevat kohapeal suuri õhutajaid ega eestvedajaid olnud.
EKLA, f 199, m 48, 90 < Järva-Madise khk., Albu v., Peedu k., Navaoja t. – Elfriede Änilane < Hugo Laos, 23 a. (1930)

Kohapealne aleksandrikooli abikomitee teinud vahetevahel päris tublisti kooli põhikapitali kasuks tööd. Albu mõisa valitseja Roose olnud abikomitee esimeseks esimeheks, teiseks jutustaja isa Andres Pilt ja kolmandaks Madise kaupmees Gustav Linkhorst.
EKLA, f 199, m 48, 90 (IV-7) < Järva-Madise khk., Albu v., Pullevere k., Koka t. – Elfriede Änilane < Otto Pilt, 59 a. (1930)

Jutustaja isa olnud ka kohapealse abikomitee liige ja korjanud kooli hääks raha. Ale kooliõpetaja Kuusteni kätte läinud see raha, kes selle jälle omakord edasi toimetanud.
EKLA, f 199, m 48, 90/1 (IV-7) < Järva-Madise khk., Albu v., Mõnuvere k., Teistepere t. – Elfriede Änilane < Jakob Bachmann, 75 a. (1930)

Oeti kooliõpetajad Kimmel ja Rusi olnud ka agarad rahakorjajad. Inimesed ikka annud 20 ja 30 kopika ümber.
EKLA, f 199, m 48, 91 (IV-7) < Järva-Madise khk., Kuksema v., Oeti k., Jüra t. – Elfriede Änilane < Adu Kolnes, 80 a. (1930)

Kõige vanemaks rahvuslikuks ürituseks kihelkonnas olnud Järva-Madise pasunakoor, arvatavasti aastate 1875–1880 ümber asutatud Ahula kooliõpetaja E. Muheli ja Madise kaupmehe G. Linkhorsti eestvõttel. Pasunakoor annud vähemaid kontserte, suuri pidustusi ei olevat kunagi olnud. Venestamisajal antud käsk, et tähendatud pasunakoori pidanud registreerima seltsina. Registreeritudki 1894 või 1895. a. muusika ja laulu seltsina. See tegutsenud kuni iseseisvuse ajani ja muudetud siis hariduse seltsiks.
Vanemaiks ajalehiks, millised ka Madise kihelkonnas liikvel olnud, olnud Pärnu Postimees, Sakala, Valgus ja [Ristirahva] Pühapäeva Leht. Neid ajalehti lugenud kohalikud elanikud kõige enam.
EKLA, f 199, m 48, 92 (IV-7) < Järva-Madise khk., Albu v., Pullevere k., Koka t. – Elfriede Änilane < Otto Pilt, 59 a. (1930)

Venestusaeg ei olevat Madise kihelkonda suuri muutusi toonud. Jäänud samad ametnikud, kes ennegi olnud, ainult kohalik kirikõpetaja, kes vabameelsemate, aktiivsemate ametnike vastane olnud, püüdnud agaralt neid kohilt kõrvaldada.
EKLA, f 199, m 48, 92 (IV-7) < Järva-Madise khk., Albu v., Peedu k., Navaoja t. – Elfriede Änilane < Hugo Laos, 23 a. (1930)

Venestusaeg mõjunud aegamööda aasta aastalt, koolidesse asetatud nooremad ja vene keelt oskavad kooliõpetajad. Palju uusi umbkeelseid ametnikke ei olevat tulnud, sest kes vanust ametnikest osanud vene keelt, need jäetud kõik kohtadele edasi.