Ajalooline traditsioon: J�rva-Madise.

Suuline traditsioon - Õigusline elu vanemast ajast peale

Vanemaist kohtuist teatakse üldiselt väga vähe. Arvatakse, et eks neid kohtuid ikka ka kuskil olnud, kus talupoeg võis õigust nõuda, aga või siis ori sellest midagi teadis, tema isandaks ja kohtumõistjaks oli ikka mõisnik.
Siis olnud veel haagrehi kohus, kuid see olnud veel hullem kui mõisnik ja ega säältki talupoeg õigust saanud nõuda, vaid sinna saadetud peksule need, kelle süütegu olnud väga suur ja mõnelgi pekstud sääl elu välja. Seda kohut kardetud kui tuld.
Hilisemal ajal tulnud juure valla- ja kihelkonnakohtud, siis olnud talurahval enam õigusi ja võidud ka mõisniku peale kaevata, aga ega sellegipärast seda teha ei olevat juletud, sest kardetud saksa viha ja harilikult mõistetud talupoeg ikka süüdi.
EKLA, f 199, m 48, 71 (IV-4) < Järva-Madise khk., Albu v., Aravete k., Alliku t. – Elfriede Änilane < Madis Lääts, 80 a. (1930)

Mis ikka mõisnik kohtule ette pannud, selle järele mõistetud kohtu poolt. Tihti ei olevat öeldudki mitu hoopi saad, vaid tähendatud ainult, et saad hää nahatäie.
EKLA, f 199, m 48, 72 (IV-4) < Järva-Madise khk., Albu v., Madise vndk. – Elfriede Änilane < Hans Sommer, 70 a. (1930)

Albu mõisa viin viidud Aegviidu jaama. Teel jaama läinud aga Ale peremehe vanker Aegviidu järve kohal ümber ja viina aam veerenud järve. Ale peremees ja Albu mõisa kubjas, kes ka kaasas olnud, läinud kahekesi vaati järvest välja tooma. Jäneda mõisnik Bengeldorf [Benckendorff], kes sel ajal olnud haagrehi kohtunikuks, näinud ka seda juhtumist. Ta tulnud kohe kupja juure ja karjunud sellele: „Kas tead, mis mees ma olen?” Kubjas vastanud: „Jah, teie olete üks kohtuhärra.” Kubjas viidud kohe Jänedale ja antud 70 vitsahoopi selle eest, et ta küllalt hoolsasti viinavoori järele ei olevat valvanud.
EKLA, f 199, m 48, 72 (IV-4) < Järva-Madise khk., Albu v., Mõnuvere k., Teistepere t. – Elfriede Änilane < Jakob Bachmann, 75 a. (1930)

Jäneda Bengeldorf [Benckendorff] olnud üldse väga toores mees, lasknud alati koledasti peksta. See kohus käinud mööda mõisaid, igas mõisas olnud kolm aastat. Rava mõisas olnud sel ajal haagrehi kohtumeheks keegi parun Stackelberg.
EKLA, f 199, m 48, 72/3 (IV-4) < Järva-Madise khk., Albu v., Madise vndk. – Elfriede Änilane < Hans Sommer, 70 a. (1930)

Jutustaja isa olnud Tallinnas kolm aastat kreiskohtus kaasistujaks. Kord olnud keegi mõisnik talupojaga kohtus. Pääkohtumees küsinud jutustaja isalt otsuse tegemise ajal: „No Bachmann, kas saks on süüdi?” Bachmann vastanud, et saksa süü olevat ikka suur küllalt, kuna talupoja eksimus väga väike. Pääkohtunik tähendanud selle peale: „Jah, eks ikka saks eksinud ka natukene, aga ega meie teda sellepärast ei karista!” Nii ebaõiglaselt mõistetud siis kohut ja eesistujal olnud ikka mõõduandev hääl.
EKLA, f 199, m 48, 73 (IV-4) < Järva-Madise khk., Albu v., Mõnuvere k., Teistepere t. – Elfriede Änilane < Jakob Bachmann, 75 a. (1930)

Jutustaja ostnud ühe poisi oma eest sõtta minema ja annud tähendatud isikule raha ka ära. Kuid seda poissi ei olevat aga jutustaja asemikuna soldatiks võetud, öeldud et ainult sugulast saavat sel moel osta. Poiss ei olevat jutustajale raha enam tagasi maksnud ja nii kaebanud jutustaja ta kohtusse (Albu valla kohtusse). Kohtumeheks olnud keegi Matsi talu peremees Sakk. Kohus mõistnud poisile raha salgamise eest 15 vitsahoopi. Otsus viidud kohe täide, sest vallakohtu juures olnud ametis palgaline peksumees.
EKLA, f 199, m 48, 73/4 (IV-4) < Järva-Madise khk., Albu v., Neitla k., Tuherma t. – Elfriede Änilane < Joosep Tuherm, 72 a. (1930)

Amblas olev haagrehi kohus karistanud kord Pründle [Prümli] mõisa sulast sellepärast, et see olevat varastanud mõisa aiast neli õuna. Seotud kahest kohast peksupingile ja peksetud poolsurnuks. See kohus olnud oma julmuse poolest eriti kuulus.
EKLA, f 199, m 48, 74 (IV-4) < Järva-Madise khk., Albu v., Madise vndk. – Elfriede Änilane < Leena Paju, 63 a. (1930)