Ajalooline traditsioon: J�rva-Madise.

Suuline traditsioon - Ajaloolised isikud

Üldriikliku tähtsusega isikuist ja ametnikest teatakse väga vähe.
Tähendatakse, et Venemaa neli viimast valitsejat olevat olnud kõik alamrahva sõbralikud inimesed. Alamad ametnikud olnud aga toored ja või siis keisrid üksi saanud kõige ülekohtu järele valvata, mida ametnikud teinud.
EKLA, f 199, m 48, 39 (IV-2) < Järva-Madise khk. – Elfriede Änilane (1930)

Aleksander III olnud lihtne ja hää mees, rääkinud koguni soldatitegagi. Jutustaja olnud Aleksander III keisriks kroonimise ajal Moskvas soldatiks ja seisnud Kremlis kiriku ukse juures auvahiks, kui keiser kirikusse läinud kroonimisele.
EKLA, f 199, m 48, 39 (IV-2) < Järva-Madise khk., Albu v., Madise vndk. – Elfriede Änilane < Hans Sommer, 70 a. (1930)

Rohkem teatakse aga jutustada kohalikest tegelasist, eriti mõisnikest, kellega talupoegil oli kõige enam kokkupuutumist. Kirikõpetajaist ei mäletata ühtegi, kes oleks olnud erilise tooruse või hääduse poolest tuntud. Ei mäletata ka vanemate õpetajate nimesid. Mainitakse õpetaja Nerlingit kui omakasupüüdlikku inimest, kes selle poolest ei olevat sugugi pühakirja järele elanud.
EKLA, f 199, m 48, 39/40 (IV-2) < Järva-Madise khk. – Elfriede Änilane (1930)