Ajalooline traditsioon: J�rva-Madise.

Suuline traditsioon - Asustamisküsimus - Sõjad ning katku-, nälja- ja ikaldusaastad vanemaist aegust peale - Näljahädad

Nälja- ja ikaldusaastaid tuleb käsitelda koos, sest suulise traditsiooni järele otsustades mainitud küsimuse kohta, on iga näljaaeg eranditult tingitud viljaikaldusest ja viljaikaldus omakorda põuast.
EKLA, f 199, m 48, 37 (IV-1) < Järva-Madise khk. – Elfriede Änilane (1930)

Läinud sajandi 70ndate aastate ümber aastatel 1868–1869 olnud laiaulatuslik nälg, milline tingitud põuast. Venemaalt toodud rukkeid rahvale väljajagamiseks, kuid seda olnud vähe. Madise elanikele olnud Venemaalt saadetud viljajagajaks õpetaja Nerling. See võtnud tähendatud viljast suure osa omale ja lisanud järelejäänud viljale aganaid ja heinte- ning õleheksleid juure, mille lasknud ära jahvatada ja siis inimesile jagada. Kellel veel eelmiste aastate vilja olnud, seda hoitud kui kulda, igale perekonnaliikmele antud suutäis leiba päevas. Kartulid olnud nagu pöidlaotsad ja need söödud koorega, keedetud hapuoblikaist suppi jne. Päikesest põletatud viljapeakesid korjatud ikka ühes kasteheintega ära ja jahvatatud. Olnud nii kuum aeg, et karjaga saadud väljas käia ainult ööseti, metsad ja nõmmed aina põlenud. Mõnuvere külas olnud kõigi talude kaevud kuivanud, ainult Teistepere talu kaevus olnud veel vett, mida tohitud ainult joogiks tarvitada. Ümberkaudu inimesed käinud siis säält ankrutega joogivett viimas. Iga päev käinud palju kerjajaid leiba palumas, aga ei ole saadud ju kõigile anda, ei olevat omalgi olnud.
EKLA, f 199, m 48, 37/8 (IV-1) < Järva-Madise khk., Albu v., Mõnuvere k., Teistepere t. – Elfriede Änilane < Jakob Bachmann, 75 a. (1930)

Samal nälja-aastal viinud keegi peremees aasta rukkisaagi kotiga seljas veskile, öeldes möldrile, et sellest napast pidavat 22 silma aasta läbi sööma.
EKLA, f 199, m 48, 38 (IV-1) < Järva-Madise khk., Albu v., Vetepere k., Raadikmäe t. – Elfriede Änilane < Anna Romberg, 59 a. (1930)

Läinud sajandi keskpaiku olnud ka suur leivapuudus, sest rukkeid ei olevat põua tagajärjel saadud kolm aastat järgimööda.
EKLA, f 199, m 48, 38 (IV-1) < Järva-Madise khk., Albu v., Venevere k., Otsa t. – Elfriede Änilane < Leena Tammets, 77 a. (1930)