Ajalooline traditsioon: J�rva-Madise.

Suuline traditsioon - Asustamisküsimus - Sõjad ning katku-, nälja- ja ikaldusaastad vanemaist aegust peale

Ei saa ametlike statistiliste andmete puudumisel Järva-Madise kihelkonna sisse- ja väljarändamisest mingisugust ülevaadet. Samuti teavad kohalikud elanikud mainitud küsimuse kohta vähe rääkida, väljaarvatud kaks allpooltoodud ajajärku, millal kihelkonnast inimesi rännanud välja, ning uued tulnud mujalt jälle asemele.
EKLA, f 199, m 48, 32/3 (IV-1) < Järva-Madise khk. – Elfriede Änilane (1930)

Nimelt, kui prohvet Maltsvetiga Järva-Madisest paljud inimesed Krimmi läinud, siis olnud kihelkonnas kohti ja tööd küllalt saada. Alliku mõisaomanik saatnud Läänemaale kirja, et kes tahtvat Järva-Madisesse Kaalepi mõisa tulla, võivat endid üles lasta kirjutada. Jutustaja tulnud ka sel ajal oma vanematega Lääne maakonnast Kaalepi mõisa, kuhu isa metsavahiks saanud. Üldse tulnud Läänemaalt palju perekondi sel ajal Madisesse.
EKLA, f 199, m 48, 33/4 (IV-1) < Järva-Madise khk., Albu v., Kaalepi m. endine moonamaja – Elfriede Änilane < Mari Loela, 85 a. (1930)

Kihme külast läinud eriti palju inimesi Maltsveti ajal Krimmi, kuid pea tulnud uued jälle asemele igast maakonnast – Läänemaalt vist kõige enam.
EKLA, f 199, m 48, 34 (IV-1) < Järva-Madise khk., Kuksema v., Oeti moonamaja – Elfriede Änilane < Mihkel Tammkõrv, 92 a. (1930)

Läinud sajandi lõpupoole, taludeostu ajal, olnud Madisesse sisserändamine õige intensiivne. Väljarändajaid olnud tublisti vähem. Eriti palju tulnud võõraid Tartu- ja Viljandimaalt, mujalt vähem. Sogalepe külas olevat pea kõik talud tartlaste käes.
EKLA, f 199, m 48, 34 (IV-1) < Järva-Madise khk., Albu v., Peedu k., Navaoja t. – Elfriede Änilane < Hugo Laos, 23 a. (1930)