Ajalooline traditsioon: J�rva-Jaani.

Hariduslik elu - Varem tegutsenud koolid - Metsataguse vallakool

Metsataguse vallakool olevat asutatud möödund sajandi 60dail aastail. 1868dal aastal olnud õpetajaks Hindrek Metting, kes saanud palgaks 16 tündrimaad põldu (rendihinnaks arvatud 20 rbl) kasutada, 2 leisikat küünlaid, 5 sülda puid ja 15 sülda hagu ning vald tasund ühtlasi koolmeistri kroonumaksud (Vong). Vanasti olnud inimesed väga vaesed ja ei ole suutnud lapsi kooli saata, kuna puudund leib kaasa andmiseks ja riided-jalanõud. Eriti 1868. a. nälja ajal olnud inimesed vaesed, lapsed saadetud kooli asemel kerjama. Vallast antud koolmeistrile paar tsetverti rukkid, millest koolmeister pidand valmistama leiba ja jagama vaesemaile õpilasile (Kivistik).
1871. a. olnud Metsatagusel õpetajaks Jaan Tischler. Viimane saand palgaks 80 rubla raha, 4 rubla 50 kop pearaha, 6 rubla küünalde jaoks, 19 sülda hagu ja 9½ sülda puid (Vong). Esialgu olnud koolikohustus 8 aastat: 3a[aastat] 5 päeva nädalas, 1 aasta 2 päeva ja 4 aastat 1 päev nädalas. Igal suvel olnud kordamisenädalad. Hiljem olnud koolisundus ainult 3 aastat – 10–13 eluaastani (Sinimets). Metsataguse kool suleti 1923. aastal (J. Saar).
EKLA, f 199, m 45, 127/8 (III-8b) < Järva-Jaani khk. – Linda Vilmre (1930)