Ajalooline traditsioon: J�rva-Jaani.

Hariduslik elu - Varem tegutsenud koolid - Kaaruka vallakool

Roosna-Alliku mõisale kuuluvas Kaaruka külas on asutatud samanimeline kool umbes 70 a. tagasi. Vanemaist õpetajaist mäletab rahvas kedagi Mihkel Rootsi (umbes 50 a. tagasi). Koolis õpetatud usuõpetust, lugemist, kirjutamist, laulmist, rehkendamist; hiljem ka maadeteadust, ajalugu ja vene keelt (Rooba). 1880. a. õpetati vene keelt 4 tundi nädalas, kuid valla volimehed nõudsid vene keele tundide arvu suurendamist: „Selle peale küssdi koolmeistri käest mitto tundi nädalas õppetada ka poislastele wenne keelt koolis, 4 tundi, ja kellel tahtmine on wõib õhto kui kooli tunnid peetud veel järrel õppi. Selle peale olli wäga kahjo, et nii wähe wenne keele tunde nädalas antakse, wollimeste soov olli see, et muu õppetuse tundidest peaks saama wähendud, ja kõige wähemast kaks wenne keele õppimise tundi iga päew õppetada mis üks wälja teenind soldat kes wollimees olli ütleb, et se soldati põlves kõige willetsam on et keelt ei mõista.”
Kaaruka külakool töötas kuni iseseisvuse ajani.
EKLA, f 199, m 45, 126/7 (III-8b) < Järva-Jaani khk. – Linda Vilmre (1930)