Ajalooline traditsioon: J�rva-Jaani.

Hariduslik elu - Praegu tegutsevad koolid - Karinu algkool

Karinu algkool, endine Metsla vallakool on asutatud 1858. aastal. Kooli asutaja olnud Karinu mõisa omanik parun Ernst v Rosen. Kool avatud esialgu mõisas, olnud täiesti mõisa kulul. Esimeseks õpetajaks olnud endine mõisateenija kutsari-Mart. 1861. a. viidud kool mõisast ära Metsla külla. Sealt peale olnud kooli ülalpidajaks vald (Sauk).
Teistest vanemaist õpetajaist mäletab rahvas Ado Pohlat (kuni 1879. aastani), kes vallarahvaga saand hästi läbi, kuid kelle mõisnik sundind kohalt vallandama (Veinberg). Karinu vallavolikogu protokollides leidub märkus Pohla vallandamise kohta: „Et koolmeister Ado Pohla üks pahha nõuandja on walla innimestele moisa herra wasto hakkata ja se läbbi mitmed trahvid walla peale saatnud, sepärrast andis wollimeeste koggo temmale ülles ärra minna Metsale koli kohha pealt.” (Vallavolikogu protokollid 1879. a. 6. aug).
Järgmiseks õpetajaks tulnud Jüri Ustav. Kooliõpetaja palgaks olnud koolimaade kasutamine (mille rendihinnaks arvatud 46 rbl) mõisa poolt; vald maksnud 34 rbl raha ja koolmeistri pearaha, küünalde raha 5 rubla ja kultes ½ sülda puid igast perest (Kruusmann).
1894. a. muudetud kõnesolev kool 1-klassiliseks ministeeriumikooliks. Kuni 1895. a. olnud juhatajaks Jaak Tekmann; 1895–1930 Aleksander Masing. Ministeeriumikoolid olnud palju paremas seisukorras, kui harilikud vallakoolid: õppeabinõude eest hoolitsetud paremini, õpetajate palgad kõrgemad ja ministeeriumikooli lõpetajaile tehtud mõningaid soodustusi kroonuteenistuse suhtes (Masing).
Eesti iseseisvuseaja algul viidi kool Metsla külast Karinu mõisa härrastemajja ja muudeti 6-klassiliseks. Õpilaste arv nimetatud koolis kõigub 100 ümber (Masing).
EKLA, f 199, m 45, 107/8 (III-8a) < Järva-Jaani khk. – Linda Vilmre (1930)