Ajalooline traditsioon: J�rva-Jaani.

Hariduslik elu - Praegu tegutsevad koolid - Oeti algkool

Oeti algkool, endine Oeti vallakool on asutatud 1857. aastal. 1857–1865 olnud õpetajaks keegi Juhan Lehter, järgmisel õpetajal mäletab rahvas vaid eesnime – Jüri. 1866.–67. a. olnud õpetajaks Hans Kimmel. Viimane olnud ühtlasi põllupidaja, sest Roosna-Alliku mõisa omanik parun Stackelberg andis neile õpetajaile 5 dessatiini maad kasutada ilma rendita, kes mõisas palvetundi käisid pidamas.
1884–89 – Andres Rusi;
1889–90 – Weisberg;
1890–1902 – Kaasik. 1897. a. ehitatud koolimaja, mida praegugi kasutatakse. Koolikoht olnud rendita õpetajal tarvitada palvetundide eest. Kaasik lahkund, kuna ei olevat inspektoriga saand läbi vene keele puuduliku oskamise tõttu.
1902–1908 – Albert Malleni. Viimane olnud agar seltskonnategelane; ta asutand laulukoori, millega esinend Tartu laulupeol. Tihti esinend Malleni oma laulukooriga Järva-Madise kirikus. 1908. a. läinud Malleni koos paari perekonnaga Siberisse.
1908–15 – Karl Birkenthal. Kool kestnud 15. oktoobrist kuni 15. aprillini. Laupäeviti käind koolis ka kordajad. 1908–1914 aastail töötand Birkenthali juhatusel laulukoor ja võttis osa Tallinna laulupeost.
1915 – Hildegard Metsakond Birkenthali asetäitjaks, kes viibis sõjaväes.
1915–16 – Treufeldt.
1916–17 – Marta Jürgen.
1917–18 – Rõuk.
1918 tulnud Birkenthal sõjaväest tagasi. Okupatsiooni ajal jäänd palju lapsi koolist eemale. Saksa sõjaväelased käinud tunde pealt kuulamas ja nõudnud, et eesti keele asemel tarvitataks saksa keelt. „Kui koolis ei ole saksa keel õppekeeleks, siis on kool sigade pesa ja lastest ei saa haritud inimesi,” tähendand üks Saksa sõjaväelasist.
1919. a. avatud koolile 4. klass. Praegu töötab kõnesolev kool 4 klassiga ühe õpetaja juhatusel (Aprilla).
EKLA, f 199, m 45, 100/3 (III-8a) < Järva-Jaani khk. – Linda Vilmre (1930)