Ajalooline traditsioon: J�rva-Jaani.

Hariduslik elu

Hariduslik olukord
Kuna traditsioonikogujal ei õnnestund kasutada kiriku arhiivi, on ta sunnitud piirduma haridusliku olukorra käsitamisel kooli kroonikatega, rahva seas säilind mälestusiga ja märkustega vallavalitsuse protokollides. Koolide asutamise aastad on antud kooli kroonikate andmete põhjal. Ühtlasi on kogutud võimalust mööda teateid varem kõnesolevas kihelkonnas tegutsend koolide kohta.
Haridusline tegevus väljaspool kooli on Järva-Jaani kihelkonnas olnud võrdlemisi loid. Paar kohaliku tähtsusega laulukoori maha arvatud, ei ole möödund sajandil sel alal olnud mingisuguseid üritusi. Alles käesoleva sajandi algul on asutatud esimesed raamatukogud (1902 asutati Järva-Jaani kihelkonnakoolide õpetajate tarvis raamatukogu; 1906 asutati Karinul raamatukogu) ja esimene selts – Järva-Jaani Põllumeeste Selts – , mis tol ajal oli teatud määral ka vaimlise elu kandjaks.
Intensiivsema kuju on vaimline ja hariduslik elu võtnud alles viimase kümne aasta jooksul. Pea iga kooli juurde on asutatud haridusseltsid, laulukoorid, näitetrupid jne.
EKLA, f 199, m 45, 92/3 (III-8) < Järva-Jaani khk. – Linda Vilmre (1930)