Ajalooline traditsioon: J�rva-Jaani.

Suusõnalist traditsiooni - Rahva majanduslik elu - Maksud

Peale eelloetletud kohustuste teopäevade näol lasusid taludel veel väga mitmesugused maksud. Siia kuulusid mõisa-, kohtu-, kiriku-, teesillutamise ja jaamamaksud. Siis veel riiklikud kohustused pearaha ja nekrutite andmise näol.
Mõisamaksudeks viidud harilikult 1 viljakott, 1 kana või hani, 1 oinas (nn kohtuoinas), 1 loomalõõg, 1 tsetvert rukk[e]id, 1 tsetvert otre, 2 tsetverti kaeru. Oinas pidand olema hästi rammus ja nuumatud, sest muidu ähvardand härra võtta teise oina veel lisaks (Lind).
Jaamamaksudeks nõutud heinu ja kaeru. Suuremad kohad viinud kuni 20 leisikat heinu, vähemad kohad viinud 10–15 leisikat (Sauk).
Kirikumaksudeks viind keskmine talu 25 toopi rukk[e]id, 25 toopi otre, 20 toopi kaeru, 2 naela linu, 1 kana või hane, 20 muna, 1 koorem puid (Nurklik). Köstrile viidud 10 toopi rukk[e]id ja sama palju otre.
EKLA, f 199, m 45, 55/6 (III-5b) < Järva-Jaani khk. –Linda Vilmre (1930)