Ajalooline traditsioon: J�rva-Jaani.

Arhiive - Järva-Jaani luteriusu kiriku arhiiv

Nimetatud arhiivi ei läind traditsioonikogujal korda näha, sest kohalik pastor Rosenstein keeldus seda näitamast, väites et seal ei olevatki mingisugust arhiivi, kuna kiriku kroonika olevat saadetud Tallinna konsistooriumi arhiivi ja muid kirikuraamatuid olla hävinend tulekahjude läbi. Kuid säilind raamatute kohta puudus kohalikul pastoril igasugune ülevaade. Nii ei olnud traditsioonikogujal võimalik saada andmeid selle kohta kui palju ja missuguseid raamatuid leidub arhiivis, võib ainult pastorilt saadud teadete põhjal väita, et käesolev arhiiv on täiesti korraldamata ja jäetud hooletusse.
Eriti raskesti on kannatand Järva-Jaani kiriku arhiiv Põhjasõja ajal. 1704. a. on saanud surma pealetungivate Vene vägede läbi mainitud kiriku pastor mag Gustav Johann Laurentii ning siis on läinud kaotsi kõik tähtsamad kirikuraamatud. (H. R. Paucker, Ehstlands Geistlichkeit, Reval 1849). 18. sajandi keskel olevat pastoraat jällegi maha põlend, kuid kas ja kui palju siis arhiivmaterjali hävis, ei ole teada (Rosenstein).
EKLA, f 199, m 45, 25/6 (II-1) < Järva-Jaani khk. – Linda Vilmre (1930)