Ajalooline traditsioon: J�rva-Jaani.

Asjalisi mälestusi - Mõisad - Kuie

Kuie rüütlimõisa juurde kuulusid Kuivakaare karjamõis ning Kuie ja Vajangu külad. Nimetatud mõisa omanikkudena teab rahvas parun Engelhardti ja hiljem Ernst v. Stackelbergi.
Kunas mõis oli nimetatud isikute käes, seda ei tea täpsemalt. Mäletatakse ainult, et umbes 55–60 a. tagasi olnud mõis Engelhardti omandus. Kunas ja mis teel omandas mõisa Stackelberg, ei mäletata (Vask).
Kuie mõisa härrastemaja on ehitatud umbes 80 a. tagasi, klassitsismi jäljendavas stiilis. Alguses olnud maja ühekordne, alles 30 a. tagasi ehitatud keskmisele osale teine kord peale. Praegu asub majas Einmanni 6-kl. algkool ja õpetajate korterid.
EKLA, f 199, m 45, 21/2 (I-4-9) < Järva-Jaani khk. – Linda Vilmre (1930)