Ajalooline traditsioon: J�rva-Jaani.

Asjalisi mälestusi - Mõisad - Võhmuta

Võhmuta mõisa härrastemaja on ühekordne puust ehitis, klassitsistlises stiilis. Ehitamise aega ei teata kindlamalt, kuid arvatavasti on see ehitatud umbes 100–15 a. tagasi. Umbes 40 a. tagasi on üks maja tiib ehitatud kahekordseks. Käesoleval ajal asub mõisas Võhmuta 6-kl algkool ja õpetajate korterid. 1815. a. on ehitatud mõisa sissekäigu ette klassitsistlises stiilis triumfvärav.
Võhmuta rüütlimõis ühes Türje karjamõisa ning Türje ja Järsi küladega on kuulund 1860daist aastaist saadik Zoege v. Manteuffeli suguvõsale. Viimane omanik olnud Ernst Zoege v. Manteuffel. 1920. a. võõrandati mõis ja maad jagati asunikkudele (Aksberg).
EKLA, f 199, m 45, 17/8 (I-4-4) < Järva-Jaani khk. – Linda Vilmre (1930)