Ajalooline traditsioon: J�rva-Jaani.

Asjalisi mälestusi - Mõisad - Roosna-Alliku

Roosna-Alliku mõisa härrastemaja on suuremaid ja huvitavamaid Järva-Jaani kihelkonnas. Maja on ehitatud 1786. aastal. See on kivist, kahekordne ja hilisklassitsistlises stiilis ehitis. Väljastpoolt on maja võrdlemisi lihtne, ainult esikülge ilustavad neli lihtsat sammast, mis kannavad lahtist rõdu.
Siseruumest on eriti huvitav rokokoostiilne saal. Teised ruumid on lihtsamad, seinad on ilustusita ja ainult laed on vähesel määral maalitud. Huvitavad on ka Louis XVI stiilsed ahjud.
Rahva mälestuse järgi on Roosna-Alliku mõis kuulund umbes 200 aastat Stackelbergide suguvõsale, ühes Valasti, Kaaruka, Kihme ja Oeti küladega. Viimaseks mõisnikuks Roosna-Allikul olnud parun Georg Stackelberg, keda rahvas mäletab kui äärmiselt õelat ning õiglusetut isandat (Sinimets).
EKLA, f 199, m 45, 16/7 (I-4-1) < Järva-Jaani khk. – Linda Vilmre (1930)