Ajalooline traditsioon: JƵhvi.

Suuline traditsioon - Ilmasõda ja 1917. aasta revolutsioon

Ilmasõja ajal mingisuguseid erilisi sündmusi Jõhvi kihelkonnas olnud ei ole. Vene sõdurid on läbiminekul mõisates purustanud ja kraami laiali kandnud. Nii on Jõhvi mõisa härrastemajas tehtud päris põhjalik hävitustöö. Mõisatöölised olla pärast veel tervemaks jäänud mööblitükid ja teised asjad omale viinud. (Leena Tamm)
Kiiklas vene sõdurid lõhkunud viinakeldri ukse ära ja purustanud ka härrastemajas. Hiljem segunenud joojate ja purustajatega ka mõisarahvas ja siis alganud suur joomapidu, mille järele täisjoonud sõdureid ja mõisamehi kõik mõisa õu täis olnud. (Gustav Kriisk)
1917. aasta revolutsiooni ajal juhtivaiks tegelasiks olnud jälle endised 1905. aasta tuusad, nagu Mihkel Krauss jt. Jõhvis lastud endine, kaunis tagurlik vallavalitsus, lahti ja uueks vallavanemaks valitud Mihkel Krauss. (Leena Tamm)
Jõhvi kirikust olla mõisnike vapid välja toodud ja puruks taotud. Ka õpetaja Hesset tahetud vallandada. Eriti vihased olnud talle naised, aga ta jäänud siiski ametisse. Hiljem, punaste ajal olla ta tapetud ja enne tapmist veel kohutavalt piinatud. Tapjaiks olnud punaväes teenivad kohalikud noormehed, kes temaga leeris olles millegipärast vastuollu sattunud ning nüüd talle kätte maksnud. (Julius Griina)
1917. aasta sügisel olla Pagaris härrastemaja ühes kraamiga tahetud töölistele anda. Valitud töörahva komitee, mille eesotsas seisnud mõisatöölised Richard Simson ja Pundar. Taluperemehed olnud mõisa ülevõtmise ja töölistele andmise vastu. Vastuseisjad vangistatud ja otsustatud nad maha lasta, enne kui seda saadud täide viia, tulnud sakslased sisse. (Kaarel Veski)
Ka Mäetaguses võetud mõis üle ja seatud sisse punane vallavalitsus. Ka mahalastavate nimekiri olla juba olnud koostatud, aga enne kui mahalaskmist täide viia jõutud, tulnud sakslased. (Daniel Reisberg)
Järvel olla kohalikud mõisatöölised ja Valaste vabatküla mehed võtnud mõisa üle ja asutanud punakaardi. Ka kümme Valaste peremeest vangistatud. Pärast lastud nad maksu eest vabaks. (Juhan Mikiver)
EKLA, f 200, m 17:2, 198/200 < Jõhvi khk. – E. Tensmann (1931)