Ajalooline traditsioon: JƵhvi.

Suuline traditsioon - Venestusaeg

Venestusajal on Kahulas vallandatud kooliõpetaja Jaak Sass vene keele mitteoskamise pärast (1890 aastal). (Mihkel Laur)
Valastes on samal põhjusel vallandatud kooliõpetaja Juhan Siimon. (Juhan Mikiver)
Konjus on kooliõpetaja Juhan Neiland, kes ühtlasi ka vallakirjutaja olnud, 1880. aasta paiku vene keele mitteoskamise pärast vallandatud, Päites samal põhjusel Paulus Paurmann ja Purus Aleksander Vildenau. (Paulus Paurmann, Joosep Karukäpp, Joosep Vildenau)
Kohtlas olla senine õpetaja Jaan Kruuse andnud ameti pojale, kes vene keelt oskanud, üle. (Juhan Kruuse)
Rahvakoolide inspektor Luik, ehk küll ise eestlane, olnud väga karm vene keele nõudja. Õpilaste oskusega pole ta kunagi rahule jäänud. Kooli katsuma tulles ta tulnud ikka harilikult köögiukse kaudu sisse ja siis tormanud kohe klassi, et õpetajat üllatada ja ettevalmistamatult leida. Koolimajja ööseks jäädes pole ta kunagi õpetaja külalislahkust tarvitanud. Tal olnud omal saanis ikka terve majapidamine kaasas, lasknud kutsaril oma kokkupandava koiku sisse tuua ja lahti võtta ning samovari üles panna ja jäänud klassi öömajale ning pole kooliõpetaja kutsetest hoolimata kunagi tema ruumidesse läinud. (Juhan Mikiver, Juhan Kruuse)
Venestamise otstarbel olla 1887. aastal asutatud Jõhvi alevis Balti vene õigeusu vennaskonna poolt kool, mille toetajaks olla olnud vürst Šahhovskoi. 1888. aastal ehitatud koolile korralik maja ja 1890. aastal olla kool muudetud ministeeriumikooliks. (Jüri Trümberg)
EKLA, f 200, m 17:2, 175/7 < Jõhvi khk. – E. Tensmann (1931)