Ajalooline traditsioon: Jõhvi.

Suuline traditsioon - Üldisi märkusi teoorjuse kohta

Vilja pidi teoorjuse ajal lõikama sirbiga, kui aga vili oli liiga lühike, siis pidi pihuga üles kistama. Pärast lõikamist pidi kõrrelt kõik mahajäänud pääd ära korjama. Kui ühe korra korjamisega kõrs pole puhas, siis pandi uuesti korjama. (Madis Pappa)
Teole minnes puutelgedega vanker laulnud ikka: ”Uih, aih, kes teab, kuidas läheb!” Tagasi tulles aga laulnud: “Mingu, kuis läks, mingu kuis läks!” (Anton Jõepere)
Teise variatsiooni järele hommikul laulnud: “Ai viletsus, ai viletsus!” Õhtul aga: “Hädarist, hädarist!” (Mihkel Siitas)
EKLA, f 200, m 17:2, 126 < Jõhvi khk. – Emma Tensmann (1931)