Ajalooline traditsioon: JƵhvi.

Suuline traditsioon - Kooliõpetajad

Kooliõpetajaist on populaarseim mees, keda tuntakse terves Jõhvi kihelkonnas, Toila kooliõpetaja Hans Glas. Glas olla olnud Viljandimaalt pärit ja olla õppinud Valga seminaris. Toilas on ta tegutsenud 1868-1891. aastani. Ta olevat olnud kogu Toila haridus- ja seltskonnaelu hingeks, olla asutanud meeskoori ja pasunakoori (1870. aastal) ning ka Toila teatri loomine olla tema teene. Toila pasunakoor olla saanud Tartu laulupeol 1896. aastal II auhinna. 1891. aastal lahkunud Glas Toilast, sest pole vallanud vene keelt. Paar aastat pidanud ta küll oma kulul teise õpetaja, kes koolis vene keelt õpetanud. Kehva palga juures sünnitanud see raskusi ja ta andnud koha käest ja sõitnud Austraaliasse. Toila muusikakoor olla teda jaama saatnud ning ta kantud kätel vagunisse. (Mihkel Otto)
Kaunis tuntud ümberkaudse rahva hulgas on ka Vasavere kooliõpetaja Tõnurist. Ta on tegutsenud Vasaveres 1870. ja 1880. aastail. Ta olla rahvaga väga koduselt ja hästi läbi saanud. Õhtuid veetnud ta ikka ümberkaudseis taludes, kus ta vanade talumeestega ühes suitsetanud ja juttu ajanud. Nii otsinud ta oma novellidele külaelust ainet. (Toomas Käbin)
Ta asutanud Vasaveres ka laulukoori, millega käinud Toila teatris laulmas. (Anton Kaev)
EKLA, f 200, m 17:1, 64/5 < Jõhvi khk. - E. Tensmann (1931)