Ajalooline traditsioon: Jõhvi.

Suuline traditsioon - Kohaliku tähtsusega tegelased

Kirikuõpetajad. Kirkuõpetajaist teab rahvas kõige rohkem rääkida õpetaja Theodor Kristophist (Jõhvis 1868–1906 aastal). Head teatakse temast ainult niipalju, et olnud väga hää kõnemees ja pidanud jutlust ikka pääst. (Jakob Hindreus)
Muidu aga teatakse temast ainult halba. Ta olnud kõigi uuenduste ja ka rahvuslikkude püüete vaenlane. Köster Saare, kes olnud väga eestimeelne mees, lasknud ta lahti just vähe aega enne seda, kui vana köster oleks võinud pensionile minna, andes talle süüks, et ta olla kord saksa jutluse ajal kirikus purjus olnud ja ka väga kõvasti laulnud. (Maria Klemets)
Toila koolimajas keelanud ta näitemängude mängimise ära. (Jüri Eljas)
Tema rahaahnusest räägitakse otse imelugusid. Kui keegi tulnud end armulauale kirjutama, siis ta juba enne küsinud: “Aga kas sul raha on? Kui ei ole, siis mine, laena minu kutsari käest.” (Jakob Hindreus)
Kord tulnud ta üht haiget vanainimest kodus lauale võtma. Peremees läinud talle õue vastu. Kristoph hüüdnud juba värava juurest: “Mart, sul tuleb maksta üks rubla, maksa kohe ära.” Kord olnud ta jälle Järve koolimajas jutlustamas ja vanu inimesi armulauale võtmas. Parajasti läinud koolimajast üks mõisa viljavoor mööda. Õpetaja pöördunud kesk armuleiva jagamist vöörmündri poole ja küsinud: “Jakob, kunas sa mu vilja ära tood?” Keegi joobnud mees ukse juurest hüüdnud: “Ta, kurat, arvab, et Järve mehed ei jõua talle oma vilja ära maksta.” See vahejuhtumine sünnitanud rahva seas lõbusa meeleolu. (Mihkel Krauss)
Kui leeris töötegemine ära keelatud, siis Kristoph vihastanud ja keelanud poistel leeritoa köögis söögikeetmise ära, ehkki poisid ise igaüks 3 koormat puid pidanud tooma. Kord läinud ta kööki, ajanud sealt parajasti toitu valmistajad poisid välja ja pannud köögiukse lukku. Poisid aga murdnud luku lahti. Uurinud küll, kes peasüüdlane on ja lubanud seda siis haagikohtuniku juure saata, aga teised pole süüdlasi välja andnud. Kui leeripoiss suitsetanud, siis saatnud ta haagikohtuniku juure ja lasknud anda 25–30 hoopi. (Jakob Hindreus)
Ka väga uhke olla ta olnud, jutuletulijalt küsinud kohe: “Mis sa palud?” Kooliõpetajaid, kes teda pole kooriga vastu võtnud, kui ta kooli katsuma sõitnud, olla ta ametist vallandanud. (Mihkel Otto)
EKLA, f 200, m 17:1, 61/4 < Jõhvi khk. - E. Tensmann (1931)