Ajalooline traditsioon: JƵhvi.

Suuline traditsioon - Näljad ja ikaldusaastad

Suuri nälja-aastaid Jõhvi kihelkonnas ei tunta. Ühe jutustaja ema rääkinud küll, et tema noorpõlves kord tulnud veel suur lumi, kui rukis olnud juba põlvekõrgune. Siis külmanud kõik ära ja sügisel pole leiba üldse saadud. Söödud rohujuuri ja nõgeseid. (Anna Mets)
1868. aastal pole ka Virumaal niisugust nälga nagu Harjumaal ja mõnes teises maakonnas. Olnud küll viljaikaldus. Vili olnud nii lühike, et kistud pihuga maast üles. Ka viljapuudust olnud. Vaesemad söönud ikka aganaleiba, rikkamad aga käinud Peterburis ja teistes kohtades, kus vilja olnud, seda toomas. Eriti teravat puudust pole just tuntud. (Jakob Hindreus, Mari Anton)
EKLA, f 200, m 17:1, 56 < Jõhvi khk. – E. Tensmann (1931)