Ajalooline traditsioon: JƵhvi.

Suuline traditsioon - Katkud

Pääle Põhjasõja katk käinud mööda maad kolme surmariides naise näol. Üks surm lugenud raamatust, teine torganud kepiga ja kolmas teinud inimesele ristimärgi külge. Need märgitud inimesed olla siis kohe surnud. (Mart Niin)
Päite mõisa omanikuks olnud suure katku ajal üks vanapreili. Ta palunud härdalt Jumalat, et Jumal teda katku eest hoiaks ja lubanud oma mõisa kirikule kinkida, kui ta ellu jääb. Jumal kuulnudki vanapreili palvet, ta jäänud katkust puutumata. Oma sõna pidades kinkinudki ta mõisa Narva Jaani kirikule. Päite mõis kuulus kuni hilisema ajani Narva Jaani kirikule. (Samuel Schmidt)
EKLA, f 200, m 17:1, 55 < Jõhvi khk. – E. Tensmann (1931)