Ajalooline traditsioon: Jõhvi.

Suuline traditsioon - Sõjad

Sõdade kohta teab rahvas väga vähe ja seegi, mida teatakse, pole kuigi oluline. Enamasti keerlevad need jutustused Põhjasõja ja selle järelaja ümber.
Tähtsam jutustus (kui jutustaja seda mitte lugenud pole), on lugu talumehest, kes Põhjasõja ajal viis rootslased läbi metsa salateed mööda Pühajõe ääres venelaste selja taha. Venelased arvanud, et suur rootsi vägi neile pääle tungib ja põgenenud kabuhirmus. Rootslased tahtnud mehele küll oma mundrikuube selga panna, aga mees pole seda vastu võtnud, vaid läinud neid juhtima oma sinise kuuega.
Mõned vähemtähtsad lood Põhjasõja ajast. Üks naine (jutustaja esiema) jäänud põgenedes perekonnast maha. Metsas üksi hulkudes sattunud ta kasakate kätte, need sidunud ta hobuse selga kinni ja läinud ise teisi otsima. Naine aga rebinud köidikud puruks ja põgenenud ning hüpanud kõrgelt paekaldalt alla. Pehmesse lumehange langedes pole ta viga saanud ja kuna venelased talle järele ei tulnud, arvates teda surnuks, pääsenudki ta eluga. (Jüri Eljas)
Kiiklas olnud inimesed ka sõja eest metsa põgenenud. Et aga juba tükk aega rahulik olnud ja venelasi pole kusagil näha olnud, siis üks tüdruk läinud koju leiba tegema. Toas olles kuulnud ta kedagi tulevat ja põgenenud parsile. Tulijad olnud venelased, nad otsinud toa läbi, pole kedagi leidnud ja hüüdnud ikka: “Neetu, neetu!” Tüdruku nimi olnud Needu. Ta arvanud, et on omad inimesed, kes teda hüüavad ja tulnud parsilt maha. Ta võetud kinni ja piinatud seni, kuni ta ka teiste pelgupaiga juhatanud. (Liisu Tartu)
Kurtnas põgenenud üks mees venelaste tulles parsile. Venelased tulnud sisse ja ahju ees soojendades võtnud end riidest lahti. Mees näinud nüüd, et nad olnud naised, tulnud parsilt alla, võtnud lähemalseisja mõõga ja löönud nad kõik maha. Nende hobused ja toredad hõbetatud hobuseriistad võtnud ta omale. (Jakob Hindreus)
Krimmi sõjast teatakse ainult, et sel ajal vene sõdurid külades korteris olnud. Neid olnud kõik kohad täis, isegi ahjupäälsed. Omal rahval pole enam kusagil ruumi olnud. (Liisu Tartu)
Sõdurid olnud tõmmuverelised toored mehed, söönud hobuseliha ja joonud hobuseverd. Nad kutsunud lapsi oma juure ja andnud neile ka süüa. Ühelt emal tahtnud poissi (jutustajat) ära osta. Ema kartnud, et varastavad lapse ära ja tapavad ning söövad ära, pole julgenud teda oma juurest kuhugi kaugemale lasta. (Gustav Kiur)
Krimmi sõja ajal olla ka inglased randa pommitanud. Aknaruudud olla alatasa suurtükimürinast klirisenud. (Taavet Mänd)
EKLA, f 200, m 17:1, 51/4 < Jõhvi khk. – E. Tensmann (1931)