Ajalooline traditsioon: Jõhvi.

Arhiivid - Jõhvi algkooli arhiiv

Eksamite nimekirjad
Pedagoogilise klassi palvekirju ja dokumente 1901
Väljaläinud kirjad 1915
Kroonika
Kroonikat on kirjutama hakatud 1920. aastal. Vanem aeg kooli ajaloost on esitatud osalt vanade dokumentide, osalt rahvatraditsiooni järele. Kroonika andmeil on Jõhvis 1852. aastal asutatud kirikukool, mille eesmärgiks peaasjalikult kooliõpetajate ettevalmistamine Eesti koolidele. Esimesed õpetajad koolis on olnud köster Ziech ja theol. cand. Hansen. 1862. aastast on kool muudetud kihelkonnakooliks. Selle ajaga algab ka kooli õitseaeg köster Siegfried Saare juhatusel. Selleaegsed ja hilisemad Jõhvi ümbruskonna õpetajad on oma enamuses Jõhvi kihelkonnakoolist tulnud. 1887. aastal suletakse kool venestuse survel. Samal aastal avatakse Jõhvis Balti õigeusu vennaskonna kool, mis küll hoopis teisi sihte taotleb, aga siiski on Jõhvi tähtsamaks hariduseallikaks. 1890. aastal muudetakse kool ministeeriumikooliks. 1901. aastal avatakse kooli juures pedagoogiline klass. 1919 muutub ministeeriumikool Jõhvi alevi algkooliks.
EKLA, f 200, m 17:1, 38/40 < Jõhvi khk. - E. Tensmann (1931)