Ajalooline traditsioon: Jõhvi.

Asjalised mälestised - Muistsed kalmud

Vanaaegseid kalme ja matusepaiku leidub Jõhvi kihelkonnas väga paljudes kohtades. Tähtsamad neist oleks:
Kalmuküngas, mis asub Jõhvist umbes 3 km Rakvere poole maantee ääres Edise mõisa (praegu asunik Jürissoni) põllu sees. Küngas on umbes 25 m pikk ja 10 m lai (kõrgus 1,5 m) kivivare.
Säält olla leitud preese, helmi, rahasid ja inimese luid. Kunagi on käidud seda kohta ka kaevamas. (Madis Sass)
Rahvatraditsioon ei tea sellest kohast aga midagi rääkida.
Kalmumägi asub Järve mõisast umbes 1 km Jõhvi poole maantee ääres. See küngas on 80 sammu pikk ja 10–15 sammu lai ja 1–1,5 m kõrge. Osalt on ta juba üles küntud ja põlluks tehtud.
Seda kohta olla umbes 30–35 aastat tagasi uuritud. Kohalised mõisatöölised olnud kaevama palgatud. Kaevates olla leitud mitu luukere, mis korralikult kivikordade alla maetud. Samuti olla leitud säält vanu rahasid, nõelu, helmi jne. (Paulus Võhma, Gustav Busch)
Kalmumägi Ratva külas (Mäetaguses). See on umbes 0,5 km pikk ja umbes sama lai 2–3 m kõrgune liivamägi, mis praegu on osalt ühe talu õue ja karjaaia all.
Sinna olla umbes 100 aastat tagasi veel maetud. Praegu elavaist inimestest mäletavad mõned, et nende vanavanemad sinna maetud. Mõned mäletavad sääl veel ristegi näinud olevat. Nii on ta olnud vist päris harilik surnuaed, mis aja jooksul maha jäetud. Liiva seest olla leitud ka helmi, rahasid, luid. Selle künka kõrval on ka teine küngas, mis praegu põllu sees. Sääl olla olnud väga palju kive. Need olla veetud sinna selleks, et ehitada kabelit, aga millegipärast olla kabel ehitamata jäänud. (Joosep Kriisk, Madis Kreen)
Kalmu lepik Atsalama külas. See lepik asub maantee ääres küla karjamaal. Sääl leidub väga palju kive.
Kivide alt olla leitud inimese luid, käevõrusid ja rahasid. Kord üks karjapoiss (jutustaja) kiskunud kive üles, ühe kivi alt tulnud välja puhm valgeid juukseid, poiss ajanud augu ruttu kinni. (Mart Niin)
Kalmumägi Vasavere külas. See on kõrgem liivaküngas kesk küla, millest on leitud rahasid, helmi, luid. Ka üks päris korralik kalm olla sääl olnud, millest keegi uurija sinna kivikorra alla maet surnu lasknud välja võtta. (Joosep Vildenau, Toomas Käbin)
Ka Konju külas olla kesk küla asuvast liivakünkast leitud ehteid, rahasid ja luid. (Jüri Oronok)
Valaste külas mere kaldal olnud põllu sees kolm kivivaret, milledest leitud luid ja ehteid ning rahasid. Praegu on kivivared kadunud ja kohad põlluks tehtud. Hiljuti merekaldale majakaposti pannes olla säält leitud üks mõõga käepide. (Juhan Mikiver)
Kalmumägi Mäetaguse vallamaja juures. See on üks osa Mäetaguse mõisat piiravast kõrgest mäest. Sellelt kohalt on ta madalam (umbes 4–5 m kõrge).
Säält olla leitud luid, ehteid, rahasid. Kohalike elanike teades olla ta muistne matusepaik. (Joosep Ploom)
Päite rannas praeguse piirivalve kordoni kohalt leitud ennemalt majakaposti pannes luid. (Jaan Paurmann)
EKLA; f 200, m 17:1, 12/6 < Jõhvi khk. - E. Tensmann (1931)