Ajalooline traditsioon: JƵhvi.

Asjalised mälestised - Kirikud

Jõhvi (Püha Mihkli) kirik on olnud mingiks eelkindluseks Edisele. Et ta on olnud midagi kindlusetaolist, seda näitab nii ta sagedane hävitamine sõdade ajal kui ka ta ehituski. Kirikutorni alumises osas (torni alumine osa ja müürid olla kõigist tulikahjudest hoolimata säilinud ja pärit kiriku algupäivist) leiduvad praegugi veiksed kumerad aknad, mis kindluseaknaid meele tuletavad. Samuti on kirik olnud ümbritsetud valli ja sügava kraaviga, millest viimane praegugi selgesti nähtav. Kirik on ehitatud 13. sajandi lõpul ja on 1557. aastal venelaste poolt maha põletatud ning Põhjasõja ajal uuesti põletatud. Praegune kirik on ehitatud uuesti üles 1728. aastal (Jõhvi kirikukroonika)
Jõhvi kiriku ehitamise kohta on rahva seas liikumas järgmine legend. Elanud kord Edisel kaks venda (Taubed). Nad otsustanud omavahel, et üks ehitab Edisele kiriku ja teine Jõhvi lossi. Esiteks teinud lossiehitaja sellele valli ja kraavi ümber, sellest siis ollagi kirikul praegugi vall ja kraav ümber. Vendadel olnud ainult üks haamer, seda visanud nad töötades ikka üksteisele. (Edise ja Jõhvi vahet 3 km). Kord sattunud aga vennad omavahel tülli ja Jõhvi vend löönud Edise venna maha. Oma pattu kahetsedes aga ehitanud ta nüüd kavatsetud lossi asemele kiriku venna mälestuseks. Kohale aga, kus vend langes, olla ta asetanud kivist risti, mis praegugi sääl. (Jüri Trümberg, Leenu Laasberg)
Kiriku ukse ees on küll teiste kivide hulgas ka kaunis suur ristikujuga kivi. Ühe teise jutu järele olla see rist sinna asetatud sellepärast, et üks kirikutorni ehitajaist töölistest, kes kord joobnud pääga torni läinud, sinna kohta alla olla kukkunud. (Joosep Vildenau)
Nagu kroonikast näha, on Edise loss 1530.–1560. aastal kuulunud kellegi Taubele ning kiriku seinal olev vapp (üles juuritud puutüvi kahe pärnalehega) olla ka Taubede vapp. (Jõhvi kirikukroonika)
Ediselt Jõhvi olla viinud maa-alused käigud. Parun Rosen olla nad läinud sajandil kinni lasknud müürida, okupatsiooniajal olla nad aga uuesti lahti kaevatud. (Jüri Trümberg)
EKLA; f 200, m 17:1, 5/8 < Jõhvi khk. - E. Tensmann (1931)