Ajalooline traditsioon: Jõhvi.

Asjalised mälestised - Lossid

Edise lossi varemed. Edise loss on ehitatud 1293. aastal ja kui üks Virumaa tähtsamaid kindlusi venelaste poolt aastal 1558 hävitatud. (Jõhvi kirikukroonika)
Praegu pole lossi varemeistki muud järele jäänud kui üks umbes 10 meetri kõrgune müürinurk mõisa karjalautade taga rohtaias. Osalt müüre olla lõhutud karjalautade ehitamise ajal. Siis olla ka leitud müüri lähedalt maa seest üks umbes inimese pea suurune kivikuul, mis olla saadetud kuhugi muuseumi Peterburi. (Madis Sass) (Traditsioon Edise lossi kohta vaata: “Jõhvi kirik”)
Järve mõisa härrastemaja on pikk sünge ehitus terava kõrge katusega ja õige paksude seintega. Maja alumisel korral asuvad saalid ja paaril kõrvalruumil on kõrged võlvitud laed.
Rahvatraditsiooni järele olla Järvel asunud klooster või mingisugune veiksem kindlus ning sellest ajast olla ka praegunegi härrastemaja osalt (keskmine osa) veel pärit. (Paulus Võhma, Gustav Busch)
EKLA; f 200, m 17:1, 4/5 < Jõhvi khk. - E. Tensmann (1931)