Ajalooline traditsioon: Jõhvi.

Asjalised mälestised - Linnamäed

Kurtna linnamägi asub Edivere (endine Kurtna karjamõis) asunduse juures, Edivere metsniku karjamaal. Mäe kõrgus on umbes 20 m, pikkus umbes 200 ja laius 130–40 m. Keskelt poolitab mäge kaheks sügav org ning kaetud on ta kõrge metsaga. Mingisuguseid kindlaid tunnuseid, mis laseks oletada, et siin on tegemist muistse maalinnaga, ei leidu. Ümberkaudu metsas leidub veel palju teisigi umbes samakujulisi ja kõrgusega mägesid.
Ka rahvatraditsioon ei tea siin asunud maalinnast midagi jutustada. Küll aga räägitakse, et siia muiste üks linn maa alla vajunud ning sellest tulla mäe nimigi. Teine jutt räägib, et siia Põhjasõja ajal varandusi maetud, millele vaht juurde pandud. Pimedail sügisöil olla mäe seest kuuldud ohekeid, kaebeid ja ahelakõlinat. (Madis Pappa)
Tammiku linnamägi asub Kahula ja Kolustre külade vahel metsas. Põhja poolt piirab mäge mets ja heinamaa, lõuna poolt soo. Mägi on kitsas (kohati ainult 3–4 m), umbes kilomeetri pikkune mäeselg, kõrgus tõuseb kohati 6–7 m, kohati muutub aga õige madalaks. Põhjapoolses otsas jaguneb mägi kaheks. Kuigi asukoht oleks soodus maalinnale (piiratud peaaegu igast küljest heinamaa ja sooga, mis endisel ajal kindlasti veel pehmem ja läbipääsmatum olnud), ei lase mäe kuju (kitsas, madal mäeselg) selle asumist siin siiski hästi oletada. Mägi näib küll moodustavat jatku pikast mäeahelikust, mis juba Kahula küla juurest algab, ja lõunapoole kuni Mäetaguse mõisani, ja säält vist veel edasigi ulatub.
Rahvatraditsiooni järele siin asunud maalinn ja tammepalkidest ehitatud salatee olla viinud Kalina küla juurest läbi soo mäe juure. Kus kohas see tee asus, ei teata täpselt öelda. (Maria Klemets)
EKLA; f 200, m 17:1, 1/3 < Jõhvi khk. - E. Tensmann (1931)