Ajalooline traditsioon: Jõhvi.

Asjalised mälestised - Mitmesugused teised asjalised mälestised

Kolustri ja Paatri mäed. Need mõlemad mäed asuvad Kalina küla läänepoolses servas. Kolustri mägi on umbes 1,5 km pikk metsaga kaetud 3–4 m kõrgune vallisarnane mägi, Paatrimägi umbes sama kõrge, veiksem ja asub soo sees.
Nende mägede nimed olla sellest tulnud, et sel kohal asunud vanasti klooster. Veel praegugi leitavat nii mägedest kui ka lähema (Mõisavälja) talu põldudelt vanu rahasid ning relvatükke. (Maria Klemets)
Samuti asuvad mainitud talu põllul suured kivivared. Vene kiriku mägi asub Pühajõe kiriku lähedal Toilast Voka poole viival maanteel. Ta on umbes 1,5 km põhjast lõunasse ja 100 sammu idast läände ulatuv mäeselg. Osa mäest on põlluks tehtud.
Traditsioon selle mäe kohta palju ei tea peale nimetuse ja asjaolu, et siit kunagi leitud üks puu sisse raiutud kirst ja purunenud mõõk. Arvatakse, et siin kunagi vene kirik võis olla. Kuid see pidi siis küll olema vahest ainult mingisugune puust kabel, mis arvatavasti Põhjasõja ajal hävinenud, sest keegi ei mäleta ka mingisuguseid varemeid siin olnud olevat. (Jüri Eljas, Rein Mustassaar)
Vene kiriku kroonika aga räägib, et Pühajõe ääres olla enne Põhjsaõda olnud vene külad ning ka vene kirik. Olla ka jutt, et mäe sees leidub kulda, vist kiriku varandused. Isegi Pühajõgi olla oma nime selle kirkiku järele saanud. Kust kroonikakirjutaja need andmed saanud, pole kroonikas öeldud, igatahes kohalik rahvas küll neid jutte ei tunne.
Rahvatraditsiooni järele on Pühajõe nimetus sellest tulnud, et selle jõe kaldal asunud püha hiis ja ohvrikivi. Teise jutu järele olla ristiusu tulles ümberkaudne rahvas aetud kõik sellesse järve, kus neid ristitud. Sellest ajast saadik nimetatavatki jõge Pühajõeks. (Jüri Eljas)
Püha hiis asunud ka praeguse Kalina küla kohal. Sakslaste tulles olla ohvrikoht hävitatud ja hiie asemele ehitatud Kalina mõis. Hiljem (läinud sajandil) on ka mõis hävitatud ja maa jagatud talukruntideks. (Maria Klemets)
Karl XII kivi. Sellenimeline kivi asub Voka mõisa kohal merekaldal. Kivi asub poolestsaadik vees ja on kaldapoolsest küljest umbes 2,5 m, merepoolt 1 m kõrge. Kivi laius umbes 2, pikkus 3 m.
Sellel kivil olla Karl XII oma sõjakäigu ajal lõunat söönud ja oma nime kivisse kirjutanud. (Jüri Eljas)
Tõepoolest leidub kivil küll kõiksugu saladuslisi märke ja riste. Isegi üks kroon on kivisse raiutud (võib-olla ongi see Karl XII tehtud), aga Karl XII nime ma kivilt küll ei leidnud.
Voka mõisa juures hüütakse üht paekalda kõrgemat nurka Neidunurk ehk Neidukallas. Sellel kaldal olla pärisorjuse ajal peksutall asunud. Üks tüdruk, keda talli peksa viidud, olla peksjate käest lahti rabelenud ja kõrgelt paekaldalt alla hüppanud, sellest ajast saadik hüütavatki seda kohta Neidukaldaks. (Gustav Sillenbach, Jüri Eljas)
EKLA, f 200, m 17:1, 16/20 < Jõhvi khk. – E. Tensmann (1931)