Ajalooline traditsioon: Haljala.

Suusõnaline traditsioon - Hariduslik olukord - Veltsi kool

Veltsi külakool on üks viimaseid koole, mis on asutatud mõisniku poolt, sest kool asutati alles 1876. aastal, siis kui mujal olid koolid juba olemas (Schulbericht von Jahre 1876). Mõisnik, kes oli kooli asutajaks, viivitas koolimaja ehitamisega ja Metsiku härra, kes oli tol ajal kihelkonna kohtunikuks, pärinud seitse aastat järgemööda, kas Veltsis on kool olemas, kuid kohalik mõisnik vastanud: „Ikka ehitatakse.“ Kool ehitati mõisa maa peale, kust kooliõpetaja ka pisut maad kasutada sai. (Joosep Maibaum)
Esimeseks õpetajaks oli Johannes Aalberg, kes olnud seejuures ise talumees ja pidanud veel peale selle ka mingit teist kõrvalametit. Kui kaua Aalberg omal kohal teenis, on teadmata. (Joosep Maibaum)
Nimetatud Veltsi külakool on ammu juba suletud ja Veltsi lapsed käivad lähemais ümberkaudseis kooles, eeskätt küll Idavere-Maheda koolis (Richard Meiner).
EKLA, f 199, m 57, 262 (III.7) < Haljala khk. - Helmi Aspel (1931)